Buradasınız
Ana Sayfa > Bildiriler > İlküvez halkı: Zehirleniyoruz, çöp tesisi ÇED’e uygun değil!

İlküvez halkı: Zehirleniyoruz, çöp tesisi ÇED’e uygun değil!

Ordu Çaybaşı İlçesi İlküvez Mahallesi’nde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan katı atık tesisinde Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna uyulmadığı için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne suç duyurusu yapıldı.

Ordu ili Çaybaşı İlçesi İlküvez Mahallesi’nde Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan katı atık tesisinde Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna uyulmadığı için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne suç duyurusu yapıldı.

 İlküvez’de toplanan 366 imzalı dilekçe teslim edilmeden, Müdürlük önünde yapılan basın açıklamasında çöp alanının kapatılması bir kez daha vurgulandı. Dilekçe vermeye daha fazla gelmek isteyenlerin olduğunu ancak virüs salgını nedeniyle bir araçla gelmeyi uygun bulduklarını belirten Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Çaybaşı İlçesi Göksu Mahallesi, Yoğunluk – Akpınar yol ayrımında bulunan Çaybaşı katı atık bertaraf tesisinde yaşanan ve çevreye zarar veren gelişmeler sonucunda, ÇED Raporunu inceledik, raporda yazılı olmasına rağmen uyulmayan kurallar ile yapılmamış hususları tespit ettik.” dedi.

Kuralsız çalışılıyor

 ORÇEV Başkanı Gönül,açıklamasını sürdürerek, ”Öncelikle belirtelim ki; yapım süresi öncesince ÇED gerekli değildir kararına ilişkin açılan davadaki Bilirkişi Heyetinin uyarılarına dikkat edilmemiş. Raporda şunlar yazıyor: Alt yapı eksikliğinin giderilmediği, tesisin OBB sine devri sonrası Fatsa ve Ünye gibi büyük ilçelere diğer ilçelerinde ilavesi ile kapasitenin artacağı, uzaklığın girdileri karşılanamayacak ölçüde artıracağı, tepe üzeri çöp depolamanın uygun olmadığı, orman ve çevreye telafisi olanaksız zararlar vereceği, çöp sızıntı sularının arıtma tesisine verilmesi gerektiği, tesisin kullanılmayan taş ocakları, taş zeminli araziler ve çukur alanlar seçilerek kullanmanın gerekli olduğu uyarıları yer almaktadır.

ÇED raporundaki kurallar ile alandaki uygulama karşılaştırıldığında ise;

“Çaybaşı’ında planlanan düzenli depolama tesislerinde Ünye, İkizce, Çaybaşı ve Akkuş İlçelerinin dışında Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin tamamının atıkları (Ünye mekanik ayırma tesisinde ayrılan düzenli depolama depolanacak bakiye atıklar ile biyokurutmaya gidecek organik atıklar) gelecektir” denilmesine rağmen, Ünye mekanik ayırma tesisine gitmeden, toplanan çöpler buraya getirilmiştir. Fatsa ve Perşembe çöp alanları iptal edilmiş ve çöpleri doğrudan bu alana getirilmiştir. Kirli sular kaynak sularımızı ve ormanı etkilemiştir. Tekerlek yıkama atık suları dengeleme tankına gönderilecektir.” denmesine rağmen, bu kural hiç uygulanmamıştır. “Atıkların Çaybaşı’na transferinde sıkıştırmalı ve sızdırmazlık özelliğine sahip 55 metreküp kapasiteli trayler kullanılacaktır.” denmesine rağmen, bu kurala da uyulmamaktadır. Çöpler normal kamyonlar ile taşınmaktadır. Bunun gibi diğer usulsüzlükler dilekçemizde bulunuyor.

Kararlıyız, çöp istemiyoruz

ÇED dosyasında yazılıp olmayan-uygulanmayanları belirledik, suç duyurusu dilekçemizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne getirildi. Sularının, topraklarının, havalarının kirlenmesini istemiyorlar. Buradan bir kez daha vurguluyoruz. İnsanınız, çöp üretiyoruz. Çöp tesisi olmalı ancak halk sağlığını tehdit etmeyen, suları, doğayı kirletmeyen bir özellikte olmalı. İlküvez’deki tesisin yeri uygun değil. Buyurun gelin, konuğumuz olun; kendi gözlerinizle görün.

 Köylüler, hem kendilerini hem de hayvan ve doğaları için uğraşıyorlar. Ordu için bir tek çöp alanı olmaz. Tartışılsın bir çözüm bulunur. Ben yaptım oldu anlayışıyla yapılan işler böyle sıkıntılı oluyor.”

Gönül, açıklamasını “Bundan sonra da hem hukuksal yolla hak aranacak hem de çadır nöbeti devam edecek” sözleri ile tamamladı.

Ekoloji Birliği
Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur.
https://ekolojibirligi.org

Bir cevap yazın

Top