Ana Sayfa > Bildiriler > İstanbul Kadıköy’de yağmur altında iklim grevi: Sermayeye karşı doğanın özsavunmasıyız

İstanbul’daki iklim aktivistleri dünyanın dört bir yanında iklim için okul grevlerine çıkan öğrencilerin çağrısıyla düzenlenen 19 Mart Küresel İklim Grevi’ne Kadıköy’den ses verdi. “Boş vaatler istemiyoruz” sloganıyla düzenlenen iklim grevinde genç aktivistler “İklimi değil sistemi değiştir”, “Sermayeye karşı doğanın özsavunmasıyız”, “Sıfır karbon sıfır kayyum” yazılı pankartlar taşıdı.

İKLİM ADALETİ SOSYAL ADALETTİR

Basın açıklamasını Ekoloji Birliği Gençlik Meclisi adına Melisa Akkuş okudu. Açıklamada “Gün geçtikçe derinleşen iklim krizi ile birlikte yeni normalimiz haline gelen  aşırı hava olayları, ​afetler sadece çevreyi değil​, ekonomiyi, sosyal yaşamı, kültürü  ve siyaseti de etkiliyor. ​Bu da bize gösteriyor ki iklim krizi sadece bir çevre meselesi değildir” ifadeleri kullanıldı.

İklim kriziyle birlikte hali hazırda sistemde var olan  eşitsizlikler ve adaletsizliklerin de derinleştiğini belirten Akkuş, “İklim adaletsizliği ile birlikte ortaya sosyal adaletsizlik de çıkıyor. ​Bu yüzden de bizler tüm bu eşitsizlikler için  kadınların, çocukların, LGBTİ+ bireylerin, doğanın ve canlıların yaşam hakları için  hak savunuculuğu yapıyor, her zaman iklim adaleti sosyal adalettir diyoruz” dedi. Akkuş, “Tüm bu olanlar için bizler hükümetler ve karar alıcılardan boş vaatler istemiyoruz. Doğa talanları bitene kadar bu projelere karşı sesimizi duyurmak için mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadeleri kullanıldı.

İKLİM ADALETİNE VE BARIŞA EVET

Akkuş’un ardından Polen Ekoloji aktivisti Cemil Aksu, Kazma Bırak Kampanyası Türkiye Koordinasyonu’nun basın metnini okudu. Aksu, “İklim gerçekten hepimizin meselesi, çünkü hepimiz nefes alıyoruz, yemek yiyoruz, su içiyoruz; bu kadar basit. Bugün tüm dünyada eylemleriyle bu gerçekleri bir kez daha haykıran başta gençler olmak üzere tüm eylemcileri selamlıyoruz. Mücadelemiz ortak, farklı dilleri konuşsak da seslerimiz ortak” dedi.

Aksu, şöyle devam etti: “Daha fazla fosil yakıt keşfi için rasyonel bir gerekçe bulunmamaktadır. Enerjiyi kar vurguncularının elinden alıp bölge halklarının ortak demokratik kontrolüne sunmalıyız. Demokratik kontrol altındaki enerjinin üretimi ve tüketiminin yerelleştirilmesini sağlamalıyız. Enerji projeleri için yerel ve bölgesel çevrenin tahrip edilmesini durdurmalıyız. Enerjinin dağıtımında kâra değil, toplumsal ihtiyaçlara göre dağıtımla enerji adaletini sağlamalıyız. Enerji üretimini ve dağıtımını yeniden kamu mülkiyetine alarak enerjideki özel mülkiyete dayalı fırsatçılığı sona erdirmeliyiz. Yeni fosil yakıt araştırmalarına ve yeni rezervlerin açılmasına hayır. Ülkelerimiz arasındaki çatışmaya hayır. İklim adaletine ve barışa evet.”

Eylemde İstanbul Üniversitesi Dayanışması da yer aldı. Hesaplarından yapılan paylaşımda “Kadıköy’de yapılan 7’nci Küresel İklim Grevi’ne katıldık. Doğayı da, üniversiteleri de ranta açmanıza izin vermeyeceğiz” ifadeleri kullanıldı.