Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ordu Gölköy’deki HES için Mahkemeden “Yürütmeyi Durdurma” kararı

Ordu Gölköy’deki HES için Mahkemeden “Yürütmeyi Durdurma” kararı

Ordu Çevre Derneği ve halkın Gölköy’de Kardelen HES’in imar değişikliği projesi karşı açtıkları davada, Ordu İdare Mahkemesi “Yürütmeyi Durdurma” kararı verdi.

Ordu‘nun Gölköy ilçesindeki Kardelen HES’e karşı açılan davada, Ordu 1. İdare Mahkeme Heyeti, imar değişikliğine itiraz eden Ordu Çevre Derneği ve halk lehine “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hem bilirkişi heyetinin hem de mahkeme heyetinin HES şirketinin projesindeki çelişkili durumunu ortaya çıkardığını ifade etti.

MAHKEME BİLİRKİŞİ RAPORUNU GÖZ ÖNÜNDE TUTTU

Ordu İli Gölköy İlçesinde Çetilli, Çatak, Gölköy mahallelerini kapsayan Kardelen HES için hazırlanan 1/5000 ölçekli ilave Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı Değişikliği’nin onaylanmasına dair Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü kararının “hukuka aykırı olduğu, suyun yetersizliği, ekolojik ve yaban hayatına zarar vereceği, temiz su kaynaklarını olumsuz etkileyeceği” gibi gerekçelerle açılan davada Ordu 1. İdare Mahkemesi tarafından görevlendirilen Bilirkişi Heyeti’nin raporu davacılar lehine olmuştu.

Bilirkişi Heyeti raporu sonrası değerlendirme yapan Ordu 1. İdare Mahkeme Heyeti de, imar değişikliğine itiraz eden Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) ve halkın lehine “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Bilirkişi Heyeti’nin keşif incelemesi sırasında da yöre halkı derelerine HES yapılmasına karşı olduklarını anlattı

SONUCUN HALKIN LEHİNE OLACAĞINA İNANIYORUZ

Mahkeme kararını değerlendiren ORÇEV (Ordu Çevre Derneği) Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamada, “Kardelen HES’in yapılmak istendiği dere Gölköy ilçesinin içinden geçip Gölköy, Çatak ve Çetilli mahallerinden devam ederek Fatsa’dan denize ulaşıyor. Derede az su bulunuyor. Ayrıca yöre halkının su kaynağını da oluşturuyor. HES projesi için borulara, kanallara alınacak olan su, derenin kurumasına neden olacak. Bunu dernek olarak yöre halkına anlattık. Onlar da derelerine HES kurulmasına karşı olduklarından ortak dava açtık.

Bilirkişi Heyeti’nin inceleme yaptığı gün yurttaşlar da neden karşı olduklarını anlattılar, Bilirkişi Heyeti de kendi uzmanlık alanında hazırladığı raporları ile iddialarımızı doğruladı. Mahkeme de rapor doğrultusunda telafisi olmayan zararları önleme adına “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Bu karar, kesin sonuç değil, ancak kesin sonucun da halkın lehine olacağına inanıyoruz” ifadeleri yer aldı.

PROJEDE CİDDİ ÇELİŞKİLER VAR

ORÇEV Yönetim Kurulu’nun yaptığı açıklamada; mahkeme heyetinin projedeki çelişkilere de dikkat çektiğini ifade edilerek, “Hem Bilirkişi Heyeti hem de Mahkeme Heyeti’nin HES şirketinin projesindeki çelişkili durumunu ortaya çıkardığını görüyoruz. Kararda bu açıkça vurgulanıyor” denildi. Açıklamada mahkeme heyetinin kararında dikkat çektiği konular ise şöyle vurgulandı:

• Kardelen Regülatörü ve HES projesi kapsamında dava konusu planlanacak alanda yer alan yükleme havuzuna ilişkin açıklamalara sadece plan açıklama raporu ile plan paftaları arasında uyumsuzluk bulunduğu,
  • iletim tünelinin, plan paftalarında güzargah şeklinde gösterildiği ancak plan sınırları içine alınmadığı, bu durumun planlama esaslarına aykırı olduğu,
  • imar planına esas olan Jeolojik-jeoteknik Etüt raporunun projede yer alan iletim kanalını kapsamadığından düzenlenen raporların yetersiz ve eksik olarak hazırlandığı…

gibi gerekçeleri vurgulayarak, uyuşmazlığa konu 1/5000 ölçekli İlave Nazım İmar Planı Değişikliği ile 1/1000 ölçekli İlave İmar Planı Değişikliğinin hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır, denilerek  yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Ayrıca ilgili haber için tıklayınız: Gölköy’de HES’e geçit yok!