Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Validebağ’da Halkın Direnişi Zafer Getirdi: AKP’li Belediye Talana Yol Açacak Rant Projesini Feshetti

Validebağ’da talana karşı aylardır sürdürülen direniş, yeni bir kazanımla sonuçlandı. AKP’li Belediye rehabilitasyon adı altında talanın önünü açan rant projesini feshetti.

AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin hedefinde olan İstanbul Anadolu yakasının en büyük ikinci yeşil alanlarından olan Validebağ Korusu’nda 200 gündür mücadelelerini sürdüren yurttaşlar yeni bir kazanım daha elde etti.. AKP’li Üsküdar Belediyesi, ‘rehabilitasyon’ adı altında 500 araçlık otopark,150’den fazla elektrik direği gibi katliamları yapmanın yolunu açan projenin sözleşmesini feshetti.

Üsküdar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne tahsis edilen 1’inci derece doğal sit alanı olan korunun ‘rehabilitasyonu’ için Bitki Dünya Sanayi adlı şirketle yapılan sözleşme, dün yapılan protokolle tasfiye edildi.

DİRENİŞTEKİ HAKLILIK VE KARALILIK PROJEYİ FESHETTİRDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un “Validebağ Korusu projesine 21 Haziran Pazartesi günü başlıyoruz” açıklaması üzerine Validebağ Gönüllüleri ve Validebağ Savunması koruda nöbetlerine başlamıştı.

“Bu rant projesi ve ihalesi iptal edilinceye kadar nöbetteyiz açıklamasıyla yaşam savunucularının Haziran ayından beri sürdürdüğü kararlı direnişleri, açtıkları davada mahkeme tarafından proje hakkında “yürütmenin durdurulması” kararı verilmesine rağmen, bu kez AKPli Üsküdar Belediyesi’nin projeyi iptal etmesi hedefiyle sürdürülmekteydi. Yaklaşık yedi aydır koruda nöbet tutan yurttaşlar, projenin sözleşmesinin feshedilmesi sonucunda da anlamlı ve büyük bir kazanım daha elde etti.

NE OLMUŞTU?

‘Rehabilitasyon Projesi’ne ilişkin yapılan ihalenin yürütmesi İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi tarafından geçen aylarda durdurulmuştu. Mahkemenin bu kararıyla üçüncü kez yürütmeyi durdurma alınmıştı.

İstanbul 6’ncı Bölge İdare Mahkemesi, korunun millet bahçesi yapılmasını uygun bulan koruma kurullarına 2018 yılında açılan davada 2018 yılında Validebağ Gönüllüleri tarafından “Millet Bahçesi projesi”ne karşı açılan davada da mahkeme, plana izin veren Koruma Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu. Projeye karşı açılan davada elde edilen bu kazanım ardından, “Yürütmeyi durdurduk, proje ve ihale iptal edilene kadar nöbetteyiz” diyerek, Üsküdar Belediyesi de 1. derece doğal ve tarihi sit alanı olan Validebağ Korusu’nu talan edecek rant projesini iptal etmeye çağırıldı.

Eylül ayında ise; Mahkeme kararına rağmen AKP’li Üsküdar Belediyesi 1. derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu’na iş makineleri ile girdi. Sabahın erken saatlerinde koruya gelen belediye çalışanları, bölgeye moloz ve kum döktü. Mahalle halkının direnişi ve mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı sonrasında başlanamayan projeye, sabah erken saatlerde kepçe ve kamyonlarla AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından baskın düzenlenmişti.

Baskını duyan Validebağ Gönüllüleri ve Validebağ Savunması direniş başlatarak herkesi bu hukuksuz uygulamaya karşı Validebağ Korusu’nu korumak için bölgeye çağırdılar. Belediye çalışanlarına engel olmak isterken, polisler tarafından darb edilmelerine rağmen hukuk mücadelelerine ve direnişlerine devam eden yurttaşlar, kararlı mücadelelerinin sonucunda böylece önemli bir kazanım daha elde etti. Aylardır devam eden haklı direnişleri; AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin gerçekleştirdiği protokolle şirketle olan sözleşmenin iptal edilmesi ile sonuçlandı.