Ana Sayfa > Haberler > Akkuyu Nükleer Enerji Santrali İnşaatındaki İşçiler ayağa kalktı!

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali İnşaatındaki İşçiler ayağa kalktı!

Mersin’deki Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatında çalışan işçiler, kötü çalışma ve barınma koşullarına karşı eyleme geçti.

Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatında çalışan işçiler kamp koşullarına ve odaların 6 kişiliğe çıkarılmasına karşı tepki göstererek ayağa kalktı. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatında çalışan işçiler, önceki gece yaptıkları eylemde, barınma ve beslenme koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Mersin’de yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali inşaatında çalışan işçiler, bir süredir kötü çalışma koşullarına karşı rahatsızlıklarını dile getiriyordu. Önceki akşam ise şantiyede uygulanan ağır çalışma koşullarına ve olumsuz kamp hayatına karşı eyleme başladılar. İşçiler, “Yönetim istifa” sloganı atarak yürüyüş yaptı.

Patronların Ensesindeyiz Ağı’nın paylaştığı vidolar ve görüntülerde yürüyüşe çok sayıda işçinin katıldığı görüldü.

Mersin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaatında bir süredir rahatsızlıklarını dile getiren işçiler kamp koşullarına ve odaların 6 kişiliğe çıkarılmasına karşı sonunda tepki göstererek ayağa kalktı. Yatakhanelerde kalacak kişi sayısının artırılması bardağı taşıran son damla oldu. Kamp koşullarının düzeltilmesini isteyen işçiler, şantiyede uygulanan ağır çalışma koşullarına ve olumsuz kamp hayatına karşı eylem yaptılar. Zaten yetersiz olan odaların 6 kişiliğe çıkarılmasını kabul etmediklerini belirten işçiler, şantiyede yağmurun altında karşı karşıya bırakıldıkları uygulamalara karşı tepkilerine ve eylemlerine devam edeceklerini belirttiler.

Patronların Ensesindeyiz Ağı‘na konuşan bir işçi, yaşadıkları sıkıntıları anlattı. 4 kişinin kalması için planlanan konteynerlerdeki kişi sayısının 6-8’e çıkarıldığını belirten işçi, “Adım atacak yer kalmıyor” diyerek normalde söz konusu alanda 4 kişinin bile rahat konaklayamadığını ifade etti.

İŞ GÜVENLİĞİ, SAĞLIKLI ÇALIŞMA ŞARTLARI YOK

DİSK’e bağlı Dev Yapı-İş, işçilerin yemek ve barında koşullarını gösteren bazı fotoğrafları sosyal medya hesabında paylaştı. Cumhuriyet’in aktardığı habere göre ise; Dev Yapı-İş’in paylaşımında, “Akkuyu şantiyesine yakın Silifke’de, tabelasında ‘işçi sendikası’ yazan patron iş birlikçisi kurumların misafirhaneleri ekstra ranzalar konularak işçi kampına çevrilmiş durumda. Banyolar kullanılmayacak kadar kötü, yemekhaneler hijyenik değil, yemekler hijyenik ve besleyici değil” denildi.

AKDENİZ’İMİZİN EN BÜYÜK BELASI

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ise, Akkuyu Nükleer Santrali’ni “Akdeniz’imizin en büyük belası” diye tanımlayarak, “İş güvenliği yok, sağlıklı çalışma ortamı yok. Yemekten tutun iş güvenliğine kadar, koronavirüs tedbirlerine kadar… Her gün onlarca işçimizin koronavirüs testi pozitif çıkıyor. Ama hiç kimse işçiyi düşünmüyor. Bunun takipçisiyiz, hesabını sorarız. Ya insan onuruna yakışır şartları hazırlayın ya da Akkuyu’yu kapatın” dedi.

Akkuyu NGS inşaatındaki işçiler ağır çalışma koşulları ve olumsuz kamp hayatına karşı eylemde (Görseller: Patronların Ensesindeyiz Ağı)

Geçtiğimiz yıl Kasım ayı içinde de Mersin Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili bazı skandal olaylar gündemden eksik olmamıştı. Akkuyu Nükleer Santralı’nda çalışan bir işçinin iddiasına göre, nükleer santral inşaatında son 10 günde ikisi Türk, biri Rus üç işçinin hayatını kaybettiğine ilişkin haberler gündeme gelmişti. Bu iddia yetkililer tarafından açıkça yalanlamasa da, olayın nedenlerine ilişkin kafa karıştırıcı açıklamalar yapıldı.

Öte yandan aynı günlerde Akkuyu Nükleer Santral Projesi yapım çalışmalarında taşeron şirketlerde görevli yaklaşık 10 bin işçiden büyük bölümü hafta içerisinde topluca iş bırakarak eylem kararı alması, nükleer santral inşaat alanında toplanarak maaşlarının bir an önce ödenmesi çağrısında bulunan işçilerin eylemi üzerine alanda “kırmızı alarm” verilmesi de bir başka gelişme olarak yer almıştı.