Ana Sayfa > Ekoloji > Yaş kesen baş keser | Zülfü Livaneli

Yaş kesen baş keser | Zülfü Livaneli

Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, Muğla’nın Milas ilçesinde, YK Enerji’nin maden sahasını genişletmek için beş gündür ağaçları kestiği Akbelen Ormanı’nda nöbet tutan çevreciler ve İkizköylülülere destek oldu. Köylüler ve çevreciler, Zülfü Livaneli’yi ‘Karlı Kayın Ormanı’ şarkısını söyleyerek karşıladı. Livaneli de çevrecilere eşlik etti. Livaneli, “Bütün bu katliamın, yangınların hepsi bir tek nedene bağlanıyor. Lanet olası kâr hırsı. Milyarlarına milyar koyacaklar. İhtiyaçları da yok buna ama sadece bir inatlaşma. Şunu bilsinler, halkla inatlaşılmaz” dedi.

Ünlü sanatçı Zülfü Livaneli, Muğla’nın Milas ilçesinde, YK Enerji’nin maden sahasını genişletmek için ağaç katliamı yaptığı Akbelen Ormanı’nda nöbet tutan çevreciler ve İkizköylülülere destek oldu. Köylüler ve çevreciler, Zülfü Livaneli’yi ‘Karlı Kayın Ormanı’ şarkısını söyleyerek karşıladı. Livaneli de çevrecilere eşlik etti.

İlgili haber için tıklayınız: Akbelen’e destek ziyareti yapan Zülfü Livaneli: Onurlu direnişinizle hatırlanacaksınız

“ONURLU DİRENİŞİNİZLE HEP HATIRLANACAKSINIZ”

Ünlü sanatçı, yazar ve müzisyen Zülfü Livaneli, “Bütün bu katliamın, yangınların hepsi bir tek nedene bağlanıyor. Lanet olası kâr hırsı. Milyarlarına milyar koyacaklar. İhtiyaçları da yok buna ama sadece bir inatlaşma. Şunu bilsinler, halkla inatlaşılmaz” dedi. Direnişçilere hitaben konuşan Livaneli, “Onlar geçip giderler arkalarından dua okuyan olmaz. Ama sizin buradaki onurlu direnişiniz hep hatırlanacak” dedi.

Zülfü Livaneli’nin direnişçilerle dayanışma için yaptığı ziyaretten sonra, Akbelen ormanı direnişi için BirGün‘de yazdığı makalesini paylaşıyoruz:

YAŞ KESEN BAŞ KESER!

Halk kestirmeden söylemiş: ‘’Yaş kesen baş keser.’’

Yaşayan bir ağacı kesen anlayış, bir insan başını da aynı rahatlıkla ve duyarsızlıkla kesebilir.

Bu açıdan ‘’Baş kesen yaş keser’’ de denebilir.

Totaliter rejimlerde doğaya, ağaca, çiçeğe, kurda kuşa böceğe karşı anlaşılması zor bir nefret vardır.

Bizim içimizi kamaştıran yeşil, gölgeli, bin bir canlıya barınak olmuş, rüzgârda tatlı nağmeler fısıldayan bir orman onların gözünde, para getirmediği için boşu boşuna orada duran bir odun deposudur. Bizleri ferahlatan bir orman görüntüsü, onların gözünde ağaçların kesilip betona dönüşmesi gereken bir rant havzasıdır.

O güzelim ormana bakınca havaalanı, gökdelen, AVM, duble yol vs görür onlar ve kafaları hemen rantı hesaplamaya başlar. Onlara göre hayatın anlamı bundan ibarettir; rant, kâr, çimento, çakıl, kum, gelip giden kamyonlar, insanı ezen yapılar.

Milyonlarca ağacın, iş makineleriyle, korkunç testerelerle katledilmesi, özsularını fışkırtarak devrilip can vermesi onlara göre güzel bir manzaradır. İstanbul Havaalanı, Kuzey Marmara Otoyolu, HES’ler, siyanürle altın aranan zümrüt yaylalar, barajlar, suyu boşaltılan buzul gölleri, 12 bin yıllık tarihi yok eden barajlar, maden ocakları ve yaralı dağlar.

Evet, bizim dağlarımız yaralıdır. Doğuyu Batıyı dolaşın ormanlarla kaplı dağlar görürüsünüz ama bizimkiler yaralanmıştır.

Yaş kesen baş da keser elbette.

Ağaca, börtü böceğe, kurda kuşa kıyan zalimler, Akbelen’e kıydığı gibi gençlerimize Ali İsmaillerimize, Berkinlerimize de kıyar.