Ana Sayfa > Haberler > Ünye’de maden sondajına halkın tepkisi

Ünye’de maden sondajına halkın tepkisi

Ordu’nun Ünye ilçesi Şenyurt Mahallesi Kızılkaya Ormanı’nda MTA tarafından yapılmak istenen maden arama sondajına halk tepki göstererek sondaj çalışmasını engelledi.

Fatsa ve Ünye’de maden, taş ocağı nedeniyle yaşadıkları mağduriyetler nedeniyle yeni maden alanlarının açılmasını istemediklerini belirten halk, MTA’nın yapmak istediği sondaj çalışmasını engelledi.

Cumartesi günü (06.07.2019) saat 12.00’de Ünye İlçesi Şenyurt Mahallesi Kızılkaya Ormanı’nda ağaç kesip sondaj için yol açılmaya başlandığını duyan halk kesim yerine gelerek tepki gösterdi. Ormana 20 metre kadar giren makinaların önüne geçerek kesimi durdurdular. Halkın tepkisi sonrası olay yerine muhtar ve jandarma geldi.

Zarar görüyoruz

Ağaçların kesilmesine, su kaynaklarının bulunduğu yerlere sondaj vurulmasına tepki gösteren Fatma Çelebi, “Alın bizi bu kepçelerin altına gömün daha iyi. Daha önce yapılan sondajlar ve maden aramaları nedeniyle sularımız kirlendi. Büyük kayalar yuvarlandı.” dedi. Emine Çelebi de ağaçların kesimesine sondaj vurulmasına tepki gösterdi. Muzaffer İçmek ise, “Çalışma yerine bahçem evim çok yakın, gürültü beni rahatsız ediyor.” dedi.

Yaşam alanlarımıza sahip çıkıyoruz

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) üyesi ve bitişik mahalle olan Sarıhalil Mahallesi’nden olan Eren Atasoy da, “MTA daha önce Kömürlük mevkiinde sondaj için geldi, direniş nedeniyle geri adım atmak üzereyken mahalleden biri “benim yerime vurun” demişti. O zaman sondajın hiçbir zararı olmaz diyen görevliler, çok çalışma yapmayacaklarını söylemişlerdi. Ama 15 haneye giden su devamlı bulanık akıyor. Şimdi de her yere sondaj vurmak istiyorlar. Sondaj vurulmak istenen ormandan 200 haneye su gitmekte. Ormanlarımız, yaşam alanlarımızı korumak için direnmek zorundayız. Siyanürle altın ayrıştırma maden sahası nedeniyle rahatsısız, şimdi de yeni maden sahalarının açılması için sondaj yapıyorlar. Bu işin sonu buralardan göç etmemize neden olacak. Kabul etmiyoruz.” dedi.

Halkın karşı çıkması sonrası ekip çalışmayı durdurarak mahalleden ayrıldı.

Yol açma çalışmaları halkın tepkisi sonrası durduruldu