Ana Sayfa > Bildiriler > ORÇEV: “Yangın uçağı için bütçeye ek ödenek istiyoruz”

ORÇEV: “Yangın uçağı için bütçeye ek ödenek istiyoruz”

Ordu Çevre Derneği, TBMM komisyonlarda tartışılan 2022 Bütçe görüşmelerinde yangın uçakları için verilen ek bütçe önergesinin ret edilmesini eleştirdi.

Yaz aylarında ülke genelinde yaşanan orman yangınlarında tartışılan yangın uçaklarının eksikliği ve alınamayan önlemler nedeniyle, yangın söndürme uçakları alınması için TBMM komisyonlarındaki Bütçe görüşmelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin 2 Milyar TL artırılmasına ilişkin verilen “yangın uçakları alınması için ek bütçe” önergesi AKP-MHP oylarıyla reddedildi.

Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Yönetim Kurulu yaptığı değerlendirmede yangın uçakları alınması için ek ödenek talebinin ret edilmesine tepki gösterdi. ORÇEV Yönetim Kurulu’nun açıklaması şöyle:

“REDDETMEK YANGINLARA DAVETİYE ÇIKARMAKTIR”

“Yaz aylarında ülke genelinde aynı anda yaşanan orman yangınları sonucu büyük zararlarla karşılaştık. Köyler yandı. Börtü böcek yok oldu. Ekosistem uzun süre kendini yenileyemeyecek. Yangınlar nedeniyle yaptığımız açıklamada yangın uçakları alınmasının zorunluluğuna değinmiştik. Kaynakların nerelere kullanılacağına yönelik yapılan Bütçe sırasında verilen önergenin ret edilmesi kabul edilemez.”

Yapılan açıklamada önergenin ret edilmesinin yangınlara davetiye çıkarmak olduğu vurgulandı. “Önerge neden ret edilir? Gerekçeler ve yaşanmışlıklar neden dikkate alınmıyor? Yazın yediden yetmişe hepimizin içi yandı, acı çektik. Bunlar bilindiği halde yangın uçağı alınmasına karşı olmanın bir anlamı olur, o da yangına davetiye çıkarmaktır. Yangınlara yönelik en etkili olan ve yaşanan yangında eksikliği ortaya çıkan yangın uçaklarının alınmasına karşı oy kullananlar yaşanan acıyı bir kat daha artırdı. Bunu unutmayacağız.”

“HENÜZ ÇOK GEÇ KALINMADI”

Ordu Çevre Derneği, açıklamasında ayrıca bir çağrı da yaptı. “Komisyonda önerge ret edilmiş olsa da geç kalınmış değil. Meclis oturumunda bu yanlıştan dönülebilir. Ordu Çevre Derneği olarak takipçisi olacağız ve TBMM oturumunda ek bütçenin onaylanması için uyarımızı yineleyeceğiz. Çağrımız, yanlıştan bir an önce dönülmesidir.”

NELER OLMUŞTU?

28 Temmuz 2021’de Antalya’nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangınları 12 Ağustos 2021 itibariyle; çoğunluğu Akdeniz, Ege, Marmara, Batı Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki 49 ile yayıldı. 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybederken, yüzbinlerce hektar orman ve yerleşim yeri küle döndü ve binlerce hayvan can verdi.

Yangınlara 15 yangın söndürme uçağı, 62 helikopter, 9 insansız hava aracı, 1 insansız helikopter, 850 arazöz ve su tankeri, 450 iş makinesi ve 5250 personel ile müdahale edildi. Aralarında Azerbaycan, Ukrayna, Rusya, İspanya, Hırvatistan, Katar ve İran’ın bulunduğu birçok ülke personel ve araç desteğinde bulundu. Yangınların yerleşim yerlerine sıçraması nedeniyle yüzlerce köy ve kasabadan binlerce yerli ve turist kara ve deniz yoluyla tahliye edildi.

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük orman yangınları olarak nitelendirilen yangınlar sonrasında birçok tartışma yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Hava Kurumu yangınlara müdahale etmekte geç ve yavaş kaldığı gerekçesiyle muhalefet ve kamuoyu tarafından eleştirildi. Tartışmaların odağında; Orman Bakanlığının mevcut bir yangın söndürme filosuna sahip olmaması, Türkiye’de yetersiz sayıda yangın söndürme uçağı olması ve var olanların da hangarlarda beklemesi, yanan orman arazilerinin yapılaşmaya açılacağı iddiaları, yerleşim bölgelerinde yangınlarla mücadelede sorumluluğun belediyelerde olup olmadığına dair yetki karmaşası, küresel ısınma’nın Türkiye’deki etkilerine dönük tartışmalar ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın afet bölgesinde halka çay fırlatması yer almıştı.