Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: ODTÜ’de ağaç, hukuk ve bilim katliamı var!

Ekoloji Birliği: ODTÜ’de ağaç, hukuk ve bilim katliamı var!

Ekoloji Birliği, ODTÜ’de başlatılan ağaç kıyımı ve direnişe karşı gerçekleştirilen baskı ve ablukaya yönelik bir basın açıklaması yaparak, ODTÜ’de ağaç katliamı yanında hukuk ve bilim katliamı da olduğunu vurguladı.

Neler oldu?

Rektör Verşan Kök’ün bir oldu bittiye getirerek ODTÜ kavaklık alanında başlatmak istediği ruhsatsız KYK yurdu inşaatına karşı direnişin sürdüğü ODTÜ’ye sabah saatlerinde polis girdi. Polis direniş alanını ablukaya alırken, ağaç kesimi için kamyonların da getirildiği görüldü. Milletvekilleri ve öğretim üyeleri de alana gelip öğrencilere destek verdiler. Giriş çıkışlarda kontroller artırılırken, polis öğrencilerin direnişte olduğu kavaklık alanına girip, alandan ayrılmayan öğrencilere saldırdı ve öğrencileri darp ederek gözaltına aldı. Polis, darp ederek alandan çıkardığı ODTÜ’lülere bir kez daha saldırdı. Ağaç kesimi için getirilen kamyonun da öğrencilerin üzerine sürüldüğü görüldü. Öğrencilerin alandan uzaklaştırılmasının ardından ise ağaçların kesimine başlandı.

Truva Atı

Yaklaşık iki aydır kavaklık alanına kurdukları çadırlarda direnişte olan üniversiteliler ise, bu yurt inşaatının ODTÜ kampüsündeki yeşil alanları talana açacak bir “truva atı” olduğunu belirtiyor. Çankaya Belediyesi görevlileri ise ODTÜ’de “izinleri tamamlanmamış olan ruhsatsız yapı”yı denetlemek istemiş, ancak kampüse alınmamışlardı.

Bir ağaç ölür, bir halk uyanır

Ekoloji Birliği, bugün gelişmelerle ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında ruhsatsız KYK yurdu inşa etmek bahanesi ile başlatılan ağaç katliamını kınarken, aynı zamanda ODTÜ’de hukuk ve bilimin de katledildiğini ifade etti. Ekoloji Birliği’nin açıklaması şöyle:

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)’de Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdu yapılmak istenen kavaklıkta başlatılan ağaç katliamını kınıyoruz. 55 gündür ağaçların kesilmemesi için direnen, “ODTÜ’ye Truva Atı istemiyoruz” diyen ODTÜ öğrencilerine ve öğretim üyelerine yapılan polis saldırısını protesto ediyoruz.

Ankara’da, yurt yapmak için uygun birçok boş arazi varken, yüzlerce ağacın yer aldığı, binlerce canlının yuvası olan ODTÜ arazisindeki ağaçların polis barikatı arkasında kesilmesinden sorumlu olanlar yargıda hesap verecekler.

ODTÜ’nün atanmış rektörü Verşan Kök’ün, okula polis çağırması, ağaçları korumak için direnen öğrencilere gaz sıktırması, kapı girişlerinde toplama kampı uygulaması yaptırarak çanta arama yaptırması bilimle, bilim insanlılığıyla ve hukukla bağdaşmamaktadır.

Yıllardır ülkemizin içine sokulduğu karanlığa karşı akademinin direnişini temsil eden ODTÜ’deki bu barbarlık unutulmayacaktır.

Ruhsatsız inşaatı durdurmak için gelen Çankaya Belediyesi ekiplerine, seçilmiş milletvekillerine, meslek odası temsilcilerine ODTÜ’nün kapısını kapatanlar açıkça hukuksuzluk yapmaktadırlar.

Ekoloji Birliği olarak ODTÜ’deki bu hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını, daha fazla ağaca, cana, canlıya kıyılmamasını istiyoruz.

Kesilen her ağaç, örselenen her dal bu ülkenin geleceğine vurulan darbelerdir. “Üç beş ağaç” diye küçümsenen kavaklıkta yapılan her kesim, yeni yeni direniş tohumlarını toprakla buluşturmaktadır.

Bugün hukuku, bilimi, vicdanı hiçe sayarak ODTÜ’de ağaçları katledenler şunu unutmasın, tıpkı Gezi’de olduğu gibi, “bir ağaç ölür bir halk uyanır“…