Ana Sayfa > Bildiriler > Ülkenin vicdanını yok edecek Yeni Yargı Paketine biz de karşı çıkıyoruz!

Ülkenin vicdanını yok edecek Yeni Yargı Paketine biz de karşı çıkıyoruz!

Ekoloji Birliği yerel gazeteleri ekonomik olarak çökerteceği belirtilen yeni yargı paketindeki düzenlemeye tepki gösterdi.

Ekoloji Birliği bugün bir basın açıklaması yaparak, “yargı reformu paketinin ülkenin vicdanını yok edecek bir tasarı” olduğunu vurguladı. Önceki gün İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve İzmir’in yerel gazete temsilcileri, yargı reformu paketinde yer alan resmi ilanlarla ilgili düzenlemenin doğuracağı sonuçlara ilişkin ortak bir basın açıklaması yapmış, açıklamada, bu yargı paketinin yerel medya için “ölüm fermanı” anlamına geldiğini belirtmişti. Ekoloji Birliği de konuyla ilgili bugün yaptığı açıklamada, ayrıca “İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin “Türkiye’de yerel medya içinde bulunduğu cenderede can vermek üzere” çığlığının da duyulmasını istiyoruz” dedi.

Dönem sözcüleri Coşkun Özbucak ve Süheyla Doğan tarafından Ekoloji Birliği adına yapılan basın açıklaması şöyle:

GERÇEKLERİ YAZAN MEDYA EKONOMİK OLARAK BİTİRİLMEK İSTENİYOR

Yeni Yargı Paketi ile medyanın can damarının ekonomik olarak tıkamak istenmesine Ekoloji Birliği olarak bizim de itirazımız var. Her şeyden önce bağımsız, özgür, ilkeli habercilik demokrasinin olmazsa olmazıdır. Yaşam alanlarımızı koruma mücadelesi verirken, medyanın siyasi iktidar tarafından nasıl cendere altına alındığını, demokrasi, emek ve diğer toplumsal mücadelelerde olduğu gibi ekoloji mücadelesi karşısında da iktidarın güdümünde olan medyanın nasıl üç maymunu oynadığını en iyi bilenlerdeniz.

Bizler dağ başlarında ormanlarımızı korumaya çalışırken, ovalarda tarım alanlarımızın enerji ve inşaat projeleri için sermayeye yağmalatılmasına karşı dişimiz ve tırnağımızla direnirken, sularımızı, havamızı, çocuklarımız ve ülkemizin geleceğini korumak için didinirken, AKP’nin “havuza” topladığı medya organları bizi ya görmezden geldi, ya da olayları çarpıtarak vermeyi tercih etti.

Bizler basının ‘tarafsız’ olmasını değil en azından olay ve olguları çarpıtmadan vermesini istiyoruz. Ülkenin vicdanını yok edecek Yeni Yargı Paketine bu nedenle biz de karşı çıkıyoruz!

Yeni yargı paketi ile gerçekleri yazan, tüm baskılara rağmen yazmak için çaba gösteren bir avuç kalmış medya kuruluşları, ekonomik olarak bitirilmek istenmektedir. İktidar medyasının mali sorun gibi bir derdi yoktur, çünkü iktidar kendini desteklemeleri koşuluyla bu havuz medyasının tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Tabii bu haldeki medya kuruluşları çoktan basın-yayın kuruluşu olmaktan çıkmış, siyasi iktidarın birer propaganda aracı haline dönüşmüştür.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin “Türkiye’de yerel medya içinde bulunduğu cenderede can vermek üzere” çığlığının duyulmasını istiyoruz. Yerel basının ve bağımsız medya kuruluşlarının ekonomik olarak bitirilerek aslında ülkenin vicdanı yok edilmek istenmektedir.

Ülkenin dört bir yanında mücadele eden ekoloji örgütlerinin birliği olan Ekoloji Birliği olarak ülkenin vicdanının yok edilmesine karşı medya kuruluşlarının yanındayız. Bir avuç kalmış olan bağımsız medyanın çığlığına, ülkenin başka yerlerinde atılan çığlıkların da eklenerek siyasi iktidarın topyekun baskısına karşı ortak bir direniş cephesinin örülmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Ekoloji Birliği; yaşama yönelik artan tehditlere karşı, yurt genelinde faaliyet gösteren bir çok ekoloji örgütünün bir araya gelmesi ile 2018 yılında oluşmuştur. Amacı; birlik ve dayanışma temelinde ekoloji mücadelesini yükselterek, daha güçlü şekilde doğayı ve yaşamı savunmaktır.