Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > TURÇEP hem kan tazeledi, hem de gücünü arttırdı

TURÇEP hem kan tazeledi, hem de gücünü arttırdı

28 Haziran Cuma akşamı yapılan Bileşenler Toplantısı’nda, TURÇEP (Turgutlu Çevre Platformu), yeni yüzlerle hem kan tazeledi, hem de yeni Bileşen katılımlarıyla gücünü arttırdı. Toplantıda belirlenen Yürütme Kurulu önümüzdeki günlerde yapacağı ilk toplantıda hem görev bölümü yapacak hem de TURÇEP’in yeni dönem sözcülerini de belirleyecek.

Cuma akşamı Turgutlu Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapılan TURÇEP Bileşenler Toplantısı, gündem gereği bileşenlere yönelik bazı bilgilendirmeler yapılarak başladı. Çaldağı Nikel Maden işletmesine karşı verilen 14 yıla yakın mücadele süreci içinde açılan davalarla ilgili hukuksal süreç değerlendirildi. Kazanılan ve kaybedilen davalardan söz edilirken, ayrıca hukuk ve yargı sistemindeki bozulma ve çöküşe de dikkat çekildi.

Çevreyi kuşatan sorunlar sadece maden ile sınırlı değil

Toplantıda yer alan bileşenler tarafından yapılan konuşmalarda, çevre ve insan sağlığı açısından ekolojik yaşamı tehdit eden sorunların giderek daha da arttığı, yöresel çevre sorunlarının günümüzde sadece Çaldağı ile sınırlı kalmadığı konusuna da vurgu yapılarak, diğer çevre sorunlarına da dikkat çekildi. Bu nedenle Çaldağı sorunu yanı sıra toplantıda jeotermal enerji santralleri, biyogaz enerji santrali, Çıkrıkçı’da yapılmak istenen baraj, Gediz Nehri’ndeki yaşamı da tehdit eden tehlikeli kirlenme gibi konular da gündeme getirilen konular arasında yer aldı.

Çevre duyarlılığı arttırılacak ve çevreci mücadele yükseltilecek

Çevre ve halk sağlığına yönelik tehdit içeren sorunlara karşı, ekolojik yaşama sahip çıkma amacıyla topyekün bir çalışma ve mücadele gerektiğinin vurgulandığı TURÇEP Bileşenler Toplantısı’nda, çevreci duyarlılığın toplumsal düzeyde arttırılıp yükseltilmesi gerektiği belirtildi. 28 Şubat tarihli basın açıklamasında TURÇEP tarafından çevre sorunlarına karşı bir “vicdan hareketi” başlatıldığı da hatırlatılarak, çevre sorunlarına karşı kenetlenerek organize bir mücadele içinde olunması gerektiği vurgulandı.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde ise, söz alan bileşen temsilcileri tarafından Çaldağı’ndaki maden şirketine karşı Turgutlu halkının verdiği mücadelenin daha da yükseltilmesi, diğer çevresel sorunlara karşı çevre duyarlılığının arttırılması ve bu konular hakkında farkındalık oluşması için halka yönelik bilgilendirmelerin de arttırılması gerektiği ifade edildi.

Yeni yüzler ve yeni katılımlarla TURÇEP gücünü daha arttırdı

Gündem gereği TURÇEP’in yeni yürütme kurulunun da belirlendiği toplantıda, 14 kişilik yeni yürütme kurulu oluşurken, yeni yüzlerle yeni katılımların da olduğu ve bir kan tazeleme de yaşandığı gözlendi. Bu arada toplantıda TURÇEP’e bileşen olarak yeni katılımlar da oldu. Olympos Dağcılık Kulübü ve 1920 Fikir ve Kültür Derneği toplantıda TURÇEP’e bileşen olarak katıldılar. Ayrıca Arnavut Kültür Derneği de ilerleyen günlerde TURÇEP’e bileşen olarak katılacak.

Gönüllülük temelinde ve Bileşen temsilcilikleri düzeyinde katılımların yanı sıra bireysel katılımların da yapılması ile 14 kişiden oluşan TURÇEP yeni yürütme kurulu, önümüzdeki günlerde yapacağı ilk toplantısında görev bölümü yapacak. Ayrıca yeni dönem sözcülerinin de belirlenmesi ile birlikte yürütme kurulu basın ve kamuoyuna tanıtılacak.

Metin Sert
1959 yılında Manisa’nın Turgutlu ilçesinde dünyaya geldi. Çevre sorunları ve ekoloji mücadelesi ile ilgisi 1997 yılında Leylek Çayı‘nın akibeti ve bazı çocuk ölümlerini araştırarak başladı. Bugün başta Turgutlu Çaldağı’ndaki nikel madenciliği ve diğer çevresel tehditlere karşı mücadele yürüten TURÇEP YK üyeliği görevini sürdürmektedir. Ayrıca EGEÇEP ve Ekoloji Birliği'nde de YK üyeliği görevlerinde bulundu.