Ana Sayfa > Haberler > Salihli’de JES’e direnen mahalleliye bir yıl sonra dava açıldı

Salihli’de JES’e direnen mahalleliye bir yıl sonra dava açıldı

JES’e karşı mücadele eden Hacıbektaşlı Mahallesi kurulmak istenen JES için jandarma ablukasına alınmıştı. Yaklaşık bir yıl sonra, JES’e karşı direnen yurttaşlara jandarmaya mukavemetten dava açıldı.

Manisa’nın Salihli ilçesi Hacıbektaşlı Mahallesi‘nde yapılmak istenen JES’e karşı direnen yurttaşlara jandarmaya mukavemetten yaklaşık bir yıl sonra dava açıldı. Evlere 30 metre, üç okulun ortasında ve tarım arazilerinin yanı başında kurulmak istenen JES’e karşı yaşam nöbeti tutan yurttaşlara geçtiğimiz yıl Ağustos ayında yüzlerce jandarma müdahale ederek 26 kişiyi gözaltına almıştı.

33 KİŞİYE DAVA AÇILDI

Salihli 5. Asliye Ceza mahkemesi tarafından gönderilen dava evrakında müdahale sırasında görev yapan jandarmaların şikayetleri sonrası 33 kişiye dava açıldığı belirtildi. Dava açılanlar arasında mahallelinin avukatı ve Salihli Çevre Derneği Başkanı Seçil Ege Değerli de bulunuyor. Olayların ardından müdahalede bulunan jandarma görevlileri hakkında şikayet dilekçesi veren mahallelinin avukat Seçil Ege Değerli davada hem şikayetçi hem de sanık olarak görülüyor. Yaşanan olaylardan yaklaşık 11 ay sonra açılan davanın ilk duruşması 22 Ekim 2020 tarihinde görülecek.

TAMAMEN ZORLAMA BİR DAVA

Açılan dava ile ilgili görüşlerini aldığımız Av. Seçil Ege Değerli, dava evrakının kendisine yeni ulaştığını belirterek, “Muhtemelen 2911 sayılı Görevli Memura Mukavemet maddesinden açıldığını düşünüyorum. Bir yurttaşın özel mülkü olan bir arsada şirketin izinsiz ve hukuksuz olarak açtığı yolda mahalleli toplanmış ve iş makinelerini geçirmek istememişti. Bu arada jandarma halkın üstüne, gaz ve jopla saldırılmıştı” dedi. Bu saldırı ile kolluk gücünün fiili bir durum yarattığını belirten Değerli şunları söyledi; “zira ne özel mülkiyette müdahalenin ne de gözaltıların hukuki bir dayanağı ve haklılığı bulunmamakta. Bu arada 2019 yılında olaydan hemen sonra ilgili jandarma görevlileri ile ilgili şikayetimiz önce savcılık tarafından alınmak istenmedi. Müvekkillerimiz bir gün boyunca bahanelerle adliyede bekletildi. Hazırladığımız şikayet dilekçelerimiz alınmak istenmedi ve müvekkillerimiz ifadeye çağrılmadı. Tam bir sene sonra şikayetleri bile alınmayan bu kişilere dava açıldığını görüyoruz. Hem de jandarma erleri şikayetçi yapılarak. Tamamen zorlama bir dava bu”.

“BU DAVA BİZİM İÇİN GURUR OLUR”

Sanıklar arasında telefonu zorla alınıp kırılan ve hakarete uğradığı basına da yansıyan kadının da bulunduğunu ifade eden Değerli, “O kadın arkadaşın mesela hiçbir fiili yok. Gözaltına alınırken annesinin peşinden koşuyordu. Koşarak mı memura mukavemet etti? Bence çok yoğun çevre tahribatı projeleri kapıda ve bu dava bizim için ceza değil gurur olur” diye konuştu.

SALİHLİ HACIBEKTAŞLI DA NE OLMUŞTU?

Salihli Hacıbektaşlı Mahallesinde konutların yanı başına kurulmak istenen JES’e 2019 yılının ilk aylarından itibaren direnen mahalleli, JES kurulmak istenen yere giden yolun üzerine çadır kurarak aylarca nöbet tutmuştu. Çoluk, çocuk, genç ihtiyar onlarca mahalleli tarafından gece gündüz sürdürülen kararlı direniş sonrası şirket geri adım atarak JES çalışmalarını durdurmuştu. Geçtiğimiz yıl JES’çi Sanko şirketi şantiye alanına iş makinelerini götürmek isteyince yine karşılarında mahalleliyi bulmuştu. 26 Ağustos tarihinde çok sayıda robokop giysili jandarma, polis araçları ve TOMA’larla JES direnişindeki mahalleliye yapılan müdahalede coplar ve göz yaşartıcı gazlar kullanılırken yurttaşlar kolkola girerek ve yol üstüne yetiştirdikleri üzümleri serere müdahaleye karşı durmaya çalışmıştı. Birçok mahallelinin darp edildiği, telefonlarına el konulduğu saldırıda 26 mahalleli gözaltına alınmıştı. Jandarma saldırısı sırasında bir jandarma komutanının mahalleli bir kadının telefonunu alarak küfür ettiği, “Bir sürü video, fotoğraf çekti, telefonu kıralım” ifadelerini kullandığı yurttaşlar tarafından yapılan video kaydında görülmüştü.

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.