Ana Sayfa > Haberler > Sazlıdere’de Baraj Kıyımı İstanbul İçin Endişeleri Büyütüyor!

Sazlıdere’de Baraj Kıyımı İstanbul İçin Endişeleri Büyütüyor!

Sazlıdere’nin yok edilmesi, yanı başındaki ormanda yapılması planlanan yeni bir baraj projesiyle “telafi” edilmeye çalışılıyor!

Sadece su kaynakları açısından bile büyük bir felaket olan rant kanalı girişimi gerçekleştiği takdirde, İstanbul’un su kaynaklarının bir kısmı yok olurken, bir kısmı da kullanılamaz hale gelecek. Bunlardan biri olan Sazlıdere Baraj Gölü’nün büyük bölümünün haritadan silineceği biliniyorken; doğusunda, Kuzey Ormanları’nın içinde kalan kısmında yeni bir baraj yapımı için ihale açıldığı öğrenildi.

DHA’nın haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü, Sazlıdere Barajı’nın doğu kolu üzerine yapılacak olan “Yenişamlar” ismindeki barajın planlama raporunun hazırlanması için ihale açmış.

“İstanbul Yenişamlar Barajı Planlama Raporu Hazırlanması” adı altında ihale açılmasına 16 Haziran 2020 tarihinde onay verildiği ve verilen onaya göre söz konusu ihalenin, Üsküdar Küçükçamlıca’daki DSİ 14. Bölge Müdürlüğü’nde, 9 Temmuz 2020’de yapılacağı aktarılıyor.

İhalenin teknik şartnamesine göre projenin amacı şöyle açıklanmış:

“İstanbul İline içme kullanma ve endüstri suyu sağlamak amacı ile planlanan Yenişamlar Barajı İstanbul İlinin önemli içme suyu kaynaklarından olan Sazlıdere Barajının göl alanı içinde; mevcut Sazlıdere Barajı’nın iki önemli su kaynağından olan Şamlar deresi üzerinde yer almaktadır. Düşünülen Barajın aks yeri İstanbul İli Avrupa yakasında bulunan Arnavutköy İlçesinde; Sazlıdere Barajı’nın 3.83 km kuzeydoğusunda, tarihi Şamlar bendinin ortalama 280 m membasında (doğusunda) ve Şamlar Mahallesinin 1.25 km kuzeydoğusunda yer almaktadır.”

“Tam dolu olduğunda yaklaşık 2 bin kilometrekarelik bir alanı kapsayacak olan yeni barajın, gövde hacmi 195 bin metreküp olacak. Söz konusu planlama raporu, teknik şartnameye göre 15 ayda tamamlanacak.”

Daha önce DSİ’nin kanalın su kaynaklarına olan yıkıcı etkilerine vurgu yaptığı görüşüne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndaki ÇED dosyasında yer verilmediği ortaya çıkmıştı.