Ana Sayfa > Bildiriler > Ekoloji Birliği: Cerattepe direnişine sahip çıkıyoruz!

Ekoloji Birliği: Cerattepe direnişine sahip çıkıyoruz!

Artvin’e bağlı Cerattepe’de Cengiz Holding’in altın madeni projesine karşı direndikleri için yargılanan yurttaşlara 3 yıllık yargılama sonucunda hapis cezası verildi. Kararı protesto eden Ekoloji Birliği, davada verilen cezaları kabul etmediklerini ve hukuksal sürecin henüz bitmediğini ifade ederken, verilen haklı mücadeleye karşı zorluklar çıkarılarak halkın direnişinin engellenmek istendiği belirtti ve “Şirket ve iktidar elele vererek halkın direnişi zorla kırılmak istendi. Zor kullanılarak maden çalışması devam ettirilse de aslında kendileri halkın vicdanında mahkûm oldular” dedi.

DAVA 3 YILDIR SÜRÜYORDU

Artvin Cerrattepe direnişi ile ilgili 3 yıldır devam eden bir dava sonuçlandı. Cerattepe’de Cengiz Holding tarafından açılmak istenen altın ve bakır madenine karşı halkın direnişi zor kullanılarak durdurulmak ve madenin çalışması sağlanmak istenmişti. Bu arada Artvin Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 16 Şubat 2016 yılında Cerattepe’de Cengiz Holding tarafından açılmak istenen altın ve bakır madenine karşı yapılan eylemde yolu kapattıkları gerekçesi ile 21 kişi hakkında dava açılması istenmişti. 3 yıldır sürmekte olan ve “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüş yasasına muhalefet” ettikleri suçlamasıyla hazırlanan iddianame kapsamında yürütülen yargılama sonucunda 4 kişiye çeşitli cezalar verildi.

“CERRATTEPE DİRENİŞİNE SAHİP ÇIKIYORUZ!”

Ekoloji Birliği bugün konuyla ilgili bir basın açıklaması yaparak, Cerrattepe direnişine sahip çıktıklarını belirtti. Ayrıca her türlü saldırı ve karalama girişimlerine karşı da uyanık kalarak mücadelenin devam edeceğini bildiren Ekoloji Birliği, açıklamasında şunları ifade etti:

“Türkiye’deki ekoloji mücadelesinde önemli yer tutan Cerrattepe direnişi Ekoloji Birliği için çok önemli bir değerdir. Değerimize yönelik her türlü saldırılara, karalama girişimlerine karşı mücadelemiz sürecektir.

Ülkenin kalbi Cerrattepe’de attı. Halkın kar kış demeden verdiği onurlu mücadeleye tanık olduk. Bileşenimiz Yeşil Artvin Derneği’nin önderliğinde verilen mücadeleyi şirket ve iktidar el ele vererek zorla kırmak istedi. Zor kullanılarak maden çalışması devam ettirilse de, halkın vicdanında kendileri mahkûm oldular.

“BASKILAR, CEZALAR BİZİ YILDIRAMAZ!”

Halkın toprağına, geleceğine sahip çıkma adına yaptığı eylemler nedeniyle halk aleyhine açılan davalar çoğaldı. Üç yıldır devam eden bir dava sonuçlandı. Cerattepe’de Cengiz Holding tarafından açılmak istenen altın ve bakır madenine karşı yapılan eylemde yolu kapattıkları ve “2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüş yasasına muhalefet” ettikleri suçlamasıyla açılan dava sonucunda çeşitli cezalar verildi. Bu cezaları kabul etmiyoruz. Hukuksal süreç bitmedi. İtirazlarımızı yapacağız.

Ekoloji Birliği olarak ülkenin her tarafında verilen mücadeleyle, toprağımıza, suyumuza; geleceğimize sahip çıkmayı tüm engellemelere, baskılara karşın sürdüreceğiz.

Sakarya’da çadır direnişine yapılan saldırı ve gözaltılar, Cerrattepe direnişi nedeniyle verilen cezalar haklı mücadelemizi engelleyemeyecektir.

Baskılar, cezalar bizi yıldıramaz.
Birliğimiz, mücadelemiz sürecektir.”

EKOLOJİ BİRLİĞİ