Ana Sayfa > Bildiriler > Avrupa Komisyonu: “Çoğu AB Ülkesi Hava Kirliliğiyle Yeterince Mücadele Edemiyor”

Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamada, çoğu Avrupa ülkesinin hava kirliliğinin azaltılması için kararlaştırılan 2020 ve 2030 hedeflerini yerine getiremeyeceğini söyledi. Komisyon, mevcut politikalara bakıldığında yalnızca dört ülkenin 2030 hedefine ulaşabileceğinin görülebileceğini belirtiyor.

Avrupa Komisyonu’nun Cuma günkü (26 Haziran) açıklamasına göre, çoğu Avrupa Birliği (AB)  ülkesi sağlığa zarar veren hava kirliliğinin azaltılması için alınan 2020 ve 2030 hedeflerini yerine getiremeyebilir.

Ülkelerin AB hava kirliliği hedefleri çerçevesinde kat ettikleri gelişimleri gösteren ilk Komisyon raporunda, AB’de yılda yaklaşık 400 bin erken ölüme sebep olan kirli hava ile başa çıkmak için üye ülkelerin çabalarını artırması gerektiği belirtilmişti.

Komisyon, mevcut politikalara göre AB üyesi 27 ülkeden yalnızca 10’unun 2020 için hava kirliliğini azaltma hedeflerini yerine getirebilecekken, yalnızca dördünün (Hırvatistan, Kıbrıs, Hollanda ve Finlandiya) 2030 hedeflerini gerçekleştirebileceğini açıkladı.

Ülkelerin emisyon tahminlerini gösteren rapor, Komisyona geçen sene sunulmuştu.

Avrupa’daki hava kirliliği krizi, koronavirüs küresel salgını dolayısıyla daha ciddiye alınmaya başlandı çünkü araştırmacılar, kirli havaya uzun süre maruz kalmanın COVID-19 hastalarının ölüm riskini artırabilecek hastalıklar olan diyabet, akciğer hastalıkları ve kansere neden olabileceğini söylüyor.

Koronavirüs karantinalarının kara yolu ulaşımını azaltması ve seragazı yayan fabrika faaliyetlerini yavaşlatması sonucu, Mart ayında Avrupa genelindeki hava kirliliği seviyelerinde gözle görülür bir düşüş kaydedildi.

Ancak Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi’nin yeni yayımlanan araştırmasına göre; ekonomilerin yeniden açılmaya başlaması ve virüs sebebiyle toplu taşımadan çekinen insanların özel araç kullanımını tercih etmesi sonucu Paris, Oslo ve Budapeşte gibi şehirlerde ölçülen nitrojen dioksit miktarlarında ciddi yükselişler meydana geldi.

AB, ulusal emisyon azaltma hedefleri doğrultusunda insan sağlığına ve çevreye verilen zarardan sorumlu olan beş hava kirleticisini belirledi: Sülfür dioksit, azot oksit, metan olmayan uçucu organik bileşikler, amonyak ve ince parçacıklı organik madde.

Uygunsuz bulunanlar arasındaki en kötü kirletici olan amonyağın en fazla meydana geldiği sektör, gübre dağıtımı ve suni gübre kullanımı yapılan tarım sektörü.

AB’deki suni gübre kullanımını 2030 yılına kadar %20 oranında azaltma planını geçen ay sunan Komisyon, bu şekilde ülkelerin amonyak kaynaklı emisyonlarını azaltmayı hedefliyor. Ancak Komisyon, daha sıkı ulusal önlemler alınması gerektiğinin de altını çizdi.

Kaynak: Reuters