Ana Sayfa > Haberler > Rize Gürgen Deresi’ndeki hukuksuz HES’e dair bilirkişi incelemesi yapıldı

Rize Gürgen Deresi’ndeki hukuksuz HES’e dair bilirkişi incelemesi yapıldı

Rize‘de Gürgen köyünde halkın tüm itirazlarına rağmen hukuksuz olarak yapılan ve işletilen Alicik 1 ve 2 HES projesine dair bilirkişi incelemesi yapıldı.

Gürgen Köyü‘nde yaşayan vatandaşlar, kendilerine “yol yapıyoruz” denilerek HES çalışmalarına başlandığı iddiasıyla Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurmuş, CİMER projenin hukuksuz olduğu yönünde görüş beyan ederek çalışmaları yürüten şirkete para cezası uygulanması ve proje çalışmalarının durdurulması gerektiği bildirmişti. CİMER’in görüşüne rağmen bölgede çalışmalar devam etmiş,  ÇED raporunun iptali için Rize İdare Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme, bilirkişi incelemesi yapılması yönünde karar vermişti.

Çalışmaları süren Alicik HES çevre etki değerlendirme raporunun (ÇED) iptali için Rize İdare Mahkemesinde açılan davada mahkeme, 5 ay önce ‘Bilirkişi incelemesi’ yapılması yönünde karar vermişti. İnceleme Kovid-19 salgını, adli tatil gibi gerekçelerle aylarca ertelenirken, hiçbir yaptırım uygulamasıyla karşılaşmayan şirketin çalışmaları devam etti.

Pandemi ve karantina süreci nedeniyle yaklaşık altı aydır ertelenen bilirkişi incelemesi yapıldı.

Çay TV Haber’de yer alan haberde, bölge halkı inceleme sırasında mağduriyetlerini dile getirirken, ÇED raporuna uyulmadığını ve projenin tamamen yaşam alanı içerisinde yapıldığını da ifade etti. Şirket yetkilileri ise 6 ay önce DSİ’nin kendilerine gönderdikleri evraktan haberdar olmadan çalışma yürüttüklerini, sonrasında hatalarını anladıklarını ve eksikleri giderme yoluna gittiklerini itiraf etti.

Şirket yetkilileri bilirkişi heyetinin yanında HES borularının geçtiği yeri tam olarak gösteremeyince köylüler “Durun biz size yardımcı olalım. Yaptığınız HES santralinin boruları buradan değil biraz daha yukarıdan geçiyor” diyerek şirket yöneticilerini uyardı.

Tarafları dinleyen bilirkişi heyeti yaptığı incelemelerin ardından olay yerinden ayrıldı. Kararın en yakın zamanda verilmesi bekleniyor.