Ana Sayfa > Ekoloji > Resmi Gazete’de 161 sayfalık yer kapladı: Erdoğan’ın imzasıyla 11 ilde 900 bin m2’yi aşan alan orman sınırı dışına çıktı

Başta İstanbul olmak üzere 11 ildeki araziler orman alanı dışına çıkarılarak ranta açılacak. Alanın toplam büyüklüğü 1 milyon 137 bin metrekareyi aştı.

Resmi Gazete’de 12 Aralık’ta çıkan kararla 11 ilde bazı alanlar orman sınırı dışına çıkartıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararla Antalya, Balıkesir, İstanbul, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla, Mersin, Sivas, Trabzon ve Yozgat’taki birçok orman alanının orman sınırları dışına çıkarılıyor. Alanın toplam büyüklüğü ise 1 milyon 137 bin metrekareyi aştı. Bu alanlar Resmi Gazete’de tam 161 sayfalık yer kapladı.

Arazilerin ormanlık alan dışına çıkarılmasına gerekçe olarak ise 6831 sayılı Orman Kanununun ek 16’ıncı (Orman dışına çıkarılacak yerler hakkında düzenlemeyi içeren madde) maddesi gösterildi.

Tıklayınız: Ormancılık Dışı Kullanımlar Ormanları Yangınlardan 4 Kat Fazla Yok Ediyor

İMARA AÇILACAK

Ormandan çıkarılan alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından arsaya dönüştürülerek imara açılacak. Ormanlık alanların iki katı kadar bir alan da orman yapılmak üzere Orman Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.

Ancak devredilen alanların ormana uygun olmaması nedeniyle ormana dönüşmesi neredeyse imkansız olarak görülüyor. Ormanların orman alanından çıkarılması konusunda yaşanan hızlı operasyonun kentsel dönüşüm düzenlemesinin hemen arkasından gelmesi dikkat çekti. Bu alanların bir bölümünün kentsel rezerv alanına dönüştürülebileceği de ifade ediliyor.

KIYMETLİ ALANLAR DİKKAT ÇEKİYOR

Bir kararla orman alanı dışına çıkarılan alanların toplam büyüklüğü 1 milyon 137 bin 248 metrekareye ulaştı. Orman alanı dışına çıkarılan alanların başında ise İstanbul’un kıymetli alanları dikkat çekiyor. Karara göre toplamda 80 bin metrekareden fazla alanın orman dışına çıkarılacağı İstanbul’da Sarıyer’in Ayazağa köyünde 22 bin 475 m2, Uskumruköy’de 3 bin 22 m2, Kilyos’ta 470 m2, Demirciköy’de 2 bin 642 m2, Ümraniye’nin Cemil Meriç mahallesinde 5 bin 408 m2, Ihlamurkuyu’da 4 bin 974 m2, Maltepe’de 32 bin 429 m2’lik alanlar dikkati çekti.

Ayrıca İzmir’in Seferihisar Sığacık, Kiraz, Bornava’nın Gürpınar köyleri ile Mersin, Muğla, Manisa, Kütahya, Sivas, Trabzon, Yozgat, Antalya ve Balıkesir’in bir çok yerindeki ormanlık alanlar da orman alanı dışına çıkarılarak imara açılıyor.

Sözcü