Ana Sayfa > Haberler > Pandemi yasağı AKP’linin mitingine ve düğününe yok, Termik santral eylemine var!

Erdoğan’ın yaptığı Giresun mitinginde, AKP Kocaeli milletvekilinin düğününde uygulanmayan pandemi kuralları Çanakkale’nin Biga ilçesinde çevre örgütleri tarafından yapılması planlanan ‘Termik Öldürür’ eyleminde hatırlandı, Çanakkale Valiliği tarafından pandemi gerekçesi ile izin verilmediğini duyurdu.

Biga Ekoloji ve Yaşam Platformu‘nun, bugün (6 Eylül) Karabiga’da ve 7 Eylül’de (yarın) Çanakkale’de düzenlemek istediği ‘Termik Öldürür’ eylemlerine Çanakkale Valiliği tarafından corona virüsü tedbirleri gerekçesi ile izin verilmedi.

Erdoğan‘ın yaptığı Giresun mitinginde, AKP Kocaeli milletvekilinin düğününde uygulanmayan pandemi kuralları Çanakkale’nin Biga ilçesinde çevre örgütleri tarafından yapılması planlanan ‘Termik Öldürür’ eyleminde hatırlandı, Çanakkale Valiliği tarafından pandemi gerekçesi ile izin verilmediğini duyurdu.

Çevre örgütlerinin termik santral eyleminin yasaklanmasına tepkiler sürerken, Erdoğan‘ın dün yaptığı pandemi kuralları ile ilgili “Tavsiyelere uyulmuyor” şeklindeki açıklama, hiçbir pandemi kuralı ve kısıtlama uygulanmayan Erdoğan’ın Giresun mitingi ve önceki gün AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman’ın oğlu için düzenlediği 1500 kişilik düğün organizasyonunu hatırlattı. Erdoğan açıklamasında şunları söylemişti: “Sürekli söylememize rağmen maalesef tavsiyelere uyulmuyor. ‘Düğünlerde dikkat’ diyoruz maalesef uyulmuyor, ‘mesafe’ diyoruz uyulmuyor, ‘maske’ diyoruz uyulmuyor.”

Ancak daha önce Biga Ekoloji ve Yaşam Platformu‘nun duyurduğu, 6 Eylül’de Karabiga’da ve 7 Eylül’de Çanakkale’de düzenlemek istediği ‘Termik Öldürür’ eylemlerine Çanakkale Valiliği tarafından corona virüsü tedbirleri gerekçesi ile izin verilmedi.

Biga Ekoloji ve Yaşam Platformu başkanı Hülya Kurt ise; Biga kaymakamı Mustafa Can imzasıyla yayınlanan karar sonrasında “Halkın aklıyla dalga geçecek kadar adaletsiz, içi boşaltılmış, hukuksuz, anayasal olmayan kararlarınızı halk görüyor. Ekonomi devam etsin de kim ölürse ölsün, hadi oradan siz de. Ölüm saçan termiklerde yapılacak basın açıklaması tehlikeli, açılış, davet şahane. Hadi oradan sizde” şeklinde tepkisini gösterdi.

BU KARAR KAMU YARARINA DEĞİL, YİNE RANTTAN YANA

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç,  “AKP mitinglerinde pandemiyi unutan yetkililer, konu termik santrali olunca hemen harekete geçiyor” dedi. Eylemlere katılacağı belirtilen CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Özunç, Twitter hesabından yaptığı açıklamayla yasaklamaya şu sözlerle tepki gösterdi:

“Çanakkale Biga’da çevre örgütleri tarafından yarın yapılacak olan termik santraller öldürür eylemine Pandemi bahanesiyle Valilik tarafından izin verilmedi. AKP mitinglerinde pandemiyi unutan kamu, konu termik santrali olunca hemen harekete geçiyor. Çanakkale Valiliği’nin kararı kamu yararı yerine ranttan yana olmuştur. Yarın saat 15.00’te Çanakkale il başkanlığımızda basın toplantısı düzenleyerek hem Biga’yı hem de Afşin Elbistan Termik santralini anlatacağım.”

GİRESUN MİTİNGİ ve AKP MİLLETVEKİLİ DÜĞÜNÜNDE PANDEMİ KURALI YOK!

Öte yandan Erdoğan’ın yaptığı Giresun mitinginde pandemi kuralları uygulanmazken, AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman’ın oğlu Hüseyin Yaman için bin 500 kişilik dev düğün organizasyonunda da hiçbir kısıtlama olmadan pandemi kurallarına uyulmadığı görüldü.

Bir başka olur AKP’linin düğünü. Pandemi kurallarının hiçe sayıldığı AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman’ın düğün organizasyonu / Fotoğraf: Sözcü

4 Eylül 2020 itibarıyla düğünlerle ilgili pek çok yasak uygulamaya girdi. Yasaklara göre; köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan ve benzeri etkinliklere müsaade edilmeyecek. Çiftler sadece bir saatle sınırlı olmak üzere nikah yapabilecek.

Ancak bu yasak AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman için geçerli olmadı. Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman yasak dinlemedi. Oğlu Hüseyin Yaman’a Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde nikah adı altında bin 500 kişilik düğün düzenledi. Belediye personelinin de kullanıldığı, saatlerce süren dev organizasyonda salgın kuralları hiçe sayıldı.

AKP Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman’ın oğlu Hüseyin Yaman için bin 500 kişilik dev bir düğün organizasyonu düzenledi.

BELEDİYE PERSONELİ DÜĞÜN İÇİN ÇALIŞTIRILDI

Düğün organizasyonu için belediye personeli seferber edildi. Düğünden saatler önce bölgeye giden belediye temizlik işçileri sokakları süpürdü, kaldırım kenarlarını boyadı ve yolları yıkadı.

Yasakların delindiği düğünde Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da yer aldı. Düğünle ilgili eleştirilerin dile getirildiği sosyal medyada paylaşım yapan Yavuz, düğünde yer aldığı fotoğraflarıyla birlikte tebrik mesajı paylaştı.

Yasakların delindiği düğünde Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da yer aldı.