Ana Sayfa > Arkeoloji > Dünyanın en güzel koylarından Ayayorgi Koyu yok olma tehdidi altında

Dünyanın en güzel koylarından Ayayorgi Koyu yok olma tehdidi altında

İzmir’in Çeşme ilçesindeki dünyaca ünlü Aya Yorgi Koyu’ndaki günübirlik kamp alanı inşaatı sırasında ağaçların kesildiği ve denize dolgu yapıldığı iddia edildi. Ayayorgi’de Hazine arazileri iş makinaları ile tamamen tahrip edilerek molozlar denize döküldü. Doğal arkeolojik ve doğal olan 20 dönüme yakın arazideki tüm yüzey tıraşlanarak ağaçlar kesildi zeytin ağaçları tahrip edildi.

Geçtiğimiz yıllarda imara açılan İzmir‘in Çeşme ilçesindeki dünyaca ünlü Aya Yorgi Koyu yapılaşma ile birlikte gelen ekolojik tahribatla yok olma tehdidi yaşıyor. Dünyanın en güzel koylarından olan Aya Yorgi Koyu’nun yapılaşmaya açılmasıyla, iki katlı villaların yanı sıra beş katlı apartmanların da önünün açıldığını ileri sürüldü.

DOKUNULMASI YASAK BÖLGE

Dünyaca ünlü Aya Yorgi Koyu’ndaki günübirlik kamp alanı inşaatı sırasında ağaçların kesildiği ve denize dolgu yapıldığı iddia edildi. Ayayorgi’de Hazine arazileri iş makinaları ile tamamen tahrip edilerek molozlar denize döküldü. Doğal arkeolojik ve doğal olan 20 dönüme yakın arazideki tüm yüzey tıraşlanarak ağaçlar kesildi zeytin ağaçları tahrip edildi.

Çeşme Ayayorgi koyu

Çalışma yapılan bölge hem arkeolojik SİT hem de doğal SİT özelliği taşıyor. Alanda günübirlik bir kamp alanının yapılacağı kaydedildi. Ayrıca Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı’nın da süreci yakından takip ettiği öğrenildi.

DENİZİN İÇİNE İŞ MAKİNELERİ GİRDİ

Cumhuriyet’in haberine göre; konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, özel işletme yapımı çalışmaları kapsamında Ayayorgi’nin ciddi tahribat altında olduğunu açıkladı. Güler, Ayayorgi’de halka ait hazine arazilerinin iş makineleriyle tamamen tahrip edilerek molozların denize döküldüğünü belirtti.

Güler sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda “Arkeolojik ve doğal alan olan 20 dönüme yakın arazideki tüm yüzey tıraşlanarak ağaçlar kesildi, zeytin ağaçları tahrip edildi. İş makinaları denizin içine girerek denizin içine moloz döktü ve burada bir yol açtı. Kıyı kenar kanuna göre dokunulması yasak olan alanda beach kulüp yapılması için inanılmaz bir inşaat faaliyeti sürüyor” dedi.

İmara açılan alan

GEREKİRSE ÇOK BÜYÜK EYLEMLER YAPILACAK

Güler, inşaatı yapanların hazine arazisini kiraladıklarının iddia edildiğini ama tahribatı yapabilecek herhangi bir resmi izin veya belge mevcut olmadığını söyledi. Eylemler yapacaklarını ifade eden Güler açıklamasına şöyle devam etti: “Bu tahribat deniz kıyısından yukarıdaki bölgede de sürüyor. Burada kendilerine ait olan arsalar da inşaat yasağı mevcut olmasına rağmen belediyenin verdiği günübirlik kamp alanı izniyle doğa tahribatı son gaz devam ediyor.

Yapılan tahribat bölge sakinlerince tüm resmi makamlara bildirilmesine rağmen hiç kimse müdahale etmiyor ve şu anda aya Yorgi’in binlerce yıllık yapısı tamamen tahrip ediliyor. İnşaatçılar Bu bölgeye dikenli teller çevrilerek halkın da denize ulaşması tamamen engellenmiş durumda. Bölge sakinleri ve çevreciler bu tahribata karşı çıkacaklarını ilan ederek tüm makamlara şikayet edeceğiz. Biz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz, Türkiye kamuoyunun dikkatini buraya çekeceğiz, gerekirse çok büyük eylemler ortaya koyarak Aya Yorgi’nin doğal haline geri getirilmesi için mücadele vereceğiz.” Güler açıklamasında, Belediye ve diğer resmi makamları müdahalede bulunmaya çağırdıklarını da ifade etti.

Yürülükteki imar planı ile yapılmak istenen değişiklik.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çeşme’nin dünyaca ünlü Aya Yorgi Koyu’nun bulunduğu bölgeyi yapılaşmaya açma kararı aldı. Bakanlık önce 7 Temmuz 2020 tarihinde İzmir – Manisa Planlama Bölgesi 1 / 100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Değişikliği yapmış, Şehir Plancıları Odası ile Mimarlar Odası İzmir Şubesi yönetimleri de bu değişiklik hakkında dava açmıştı. Dava sürerken, bakanlık, alt ölçekli planlamalar ile Aya Yorgi Koyu’nda da değişiklik yapmıştı.