Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ordu’nun Perşembe ve Ulubey ilçelerinde halk maden şirketlerine tepkili

Ordu’nun Perşembe ve Ulubey ilçelerinde halk maden şirketlerine tepkili

Ordu’nun Perşembe ve Ulubey ilçelerinde halk, yaşam alanlarında maden aranmasına ve topraklarının kirletilmek istenmesine karşı çıkıyor.

Ordu‘nun “sakinşehir” ünvanlı Perşembe ilçesinin Soğukpınar ve Şenyurt mahalleleri ve çevresinde altın, gümüş, bakır, çinko; Ulubey ilçesi Çatallı, Yeni Sayaca mahallerinde ise bentonit madenleri işletmeciliği yapılması girişimine karşı halkın tepkisi büyüyor.

Perşembe ve Ulubey ilçelerinde maden sahaları için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci nedeniyle Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) halk toplantılarına devam ediyor. Perşembe ilçesi Soğukpınar Mahallesinde yapılan ikinci toplantıda dava açma süreci hazırlıkları başlatıldı. Soğukpınar köylülerinin yaşam alanlarında maden istemediklerini duyurdukları birinci toplantıda çevre köylerden de katılımın olduğu yeni bir toplantı kararı alınmıştı.

Soğukpınar ve Şenyurt mahalleleri ve çevresinde altın, gümüş, bakır, çinko maden işletmeciliğine karşı Soğukpınar Karavaiz Cami bahçesinde cumartesi günü yeniden yapılan toplantıya çevre köylerden ve Perşembe merkezden katılım oldu. İkinci toplantıda ilk toplantıya göre daha yoğun bir katılımın olması dikkat çekti.

İlgili haber: Ordulular, tarım alanına yapılacak bentonit madenine dava açtı

Toplantıda Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) yöneticileri, maden için Ordu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü internet sitesinde yayımlanan ÇED başvuru projesi hakkında bilgi verdi. Hukuksal sürece dair verilen bilgilerden sonra köylüler söz alarak madeni istemediklerini, tarım alanlarına ve ormanlarına sahip çıkacaklarını söyledi.

Fotoğraflar: Ordu Çevre Derneği

Ordu Çevre Derneği yönetim kurulu üyeleri, cumartesi günü ikinci toplantılarını Ulubey ilçesinde Yeni Sayaca Mahallesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirdi. Bentonit madeni için alınan “ÇED gerekli değildir” kararının bozulması için açılan davadan sonra gelişmeler hakkında köylülere bilgi verildi. Süreç içinde karşılaşılabilecek durumlar karşısında yapılması gerekenler konuşuldu. Sayacalılar, kendi aralarında iletişim ağı kurarak topraklarına sahip çıkacaklarını vurguladı.

Evrensel