Ana Sayfa > Haberler > Sapanca’da teleferik projesi için ağaç katliamına tepki

Sapanca’da teleferik projesi için ağaç katliamına tepki

Sakarya’da teleferik yapımı için günlerdir nöbet tutulan alanda ağaç kesimi başladı. Sapancalı yaşam savunucuları alanda her gün nöbet tutmaya devam edeceklerini belirttiler.

Sakarya’nın Sapanca İlçesi Kırkpınar Mahallesi sınırları içinde bulunan ve geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, AFAD tarafından “deprem toplanma alanı” olarak gösterilen 9,6 dönümlük mera arazisi üzerine Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihale ile teleferik inşaatı başlatıldı.

Çevreciler ve bölge halkı: Hem doğa, hem hukuk katliamı var

Teleferik inşaatı ile birlikte yamaca doğru toplam 60 dönümlük orman arazisi de inşaat kapsamına alındı. Bu alana, bungalov evler, restoran ve dinlenme tesisi yapılması planlanıyor. Teleferiğin dağa çıkan yamacına yapılacak yol için 26 dönümlük orman arazisinde ağaç kesimi yapılacak.

Teleferik ve otopark inşaatı olarak tanımlanan arazide ayrıca toplamda 3 bin ağaç kesilecek. Kesilecek ağaçlar çam, ıhlamur, gürgen, kestane, kayın ağaçlarından ve defne, orman gülü gibi tıbbı aromatik bitkilerden oluşuyor. Çevreciler ve bölge halkı, 3 bin ağacın kesileceği ve Sapanca Gölü’nün ekolojik dengesini bozacağı gerekçesiyle projeye karşı çıkıyor.

Bölge halkı nöbette

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından geçen yıl “deprem toplanma alanı” olarak da gösterilen 9,6 dönümlük mera arazisi üzerinde yapılacak teleferik inşaatına çevreciler, sivil toplum kuruluşları ve bölge sakinleri tepkili. Bölge halkı, inşaatın durdurulması için gece gündüz inşaat alanının yanında nöbet tutuyor.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi bölgeyi turizm açısından cazip hale getirmek istediğini söylüyor. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi ise teleferik projesine karşı olmadıklarını, ancak projenin yanlış konumlandığını belirtiyor.

Şimdiye dek dört kez mahkemelik olan projeye karşı yaklaşık iki aydır süren direnişe 15 Ekim’de polis müdahale etti. Belediye, emniyet güçleriyle beraber inşaatın yapılacağı alanı demir bariyerlerle kapattı ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 22 Ekim’de ağaç kesimine başlandı.

Proje için alandaki ormanların kesilmesine itiraz eden TMMOB Makina Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi Temsilcisi Salim Aydın, “Meslek kuruluşları olarak firma yetkililerine ve belediyeye ekolojik dengeyi bozmayacak alternatif öneriler sunmayı istedik. En uygun yeri bulup projelendirelim, teleferiği orada yapalım dedik ama kabul etmediler” diyor.

5-80 yaş aralığında ağaçlar

Teleferik inşaatı ile birlikte yamaca doğru toplam 60 dönümlük orman arazisi de inşaat kapsamına alındı. Bu alana, bungalov evler, restoran ve dinlenme tesisi yapılması planlanıyor. Teleferik ve otopark inşaatı olarak tanımlanan arazi dışında teleferiğin dağa çıkan yamacına yapılacak yol için de 26 dönümlük orman arazisinde ağaç kesimi yapılacak. Kesilecek ağaçlar yaşları 5-80 aralığında değişen çam, ıhlamur, gürgen, kestane, kayın ağaçlarından ve defne, orman gülü gibi tıbbi aromatik bitkilerden oluşuyor.

Salim Aydın “Ağaçların kesilecek olması hem yeşil alan azalmasına neden olacak hem de  erozyon, sel ve su baskınları riskini artıracak. Yerin altında kurulacak alt trafik istasyonu, yeraltı derelerini yok edecek. Sapanca Gölü havzasının ekolojik dengesi zarar görecek” diyor. Aydın’a göre burada yapılacak tesisler, aşırı kirliliğe neden olacak altyapı sorunlarına yol açabilir. Aydın, bu durumu da mutlak koruma havzası kapsamında yer alan Sapanca Gölü ekosistemini tehlikeye sokacak bir gelişme olarak değerlendiriyor.

Deprem toplanma alanı

Projeyle ilgili ifade edilen sorunlardan biri de söz konusu alanın İçişleri Bakanlığı’nın onaylı Acil Afet Toplanma Alanı olması. Sakarya 1999 Marmara Depremi’nden en fazla etkilenen bölgelerden biriydi. Salim Aydın, 1999 depreminden sonra 1,5 yıldan uzun süre 80 çadırın burada kaldığını belirtiyor.

Salim Aydın, proje alanın devrinin de sorunlu olduğu görüşünde. Aydın, söz konusu alanın 1945 yılında şartlı olarak bağış yapılmış bir alan olduğunu ifade ediyor. Buna göre köylünün tapulu malını mera olarak bağışladığı alan, Sakarya’nın belediye olması ve köylerin mahalle statüsüne geçmesiyle belediyenin mülkü oldu ve deprem toplanma alanı olarak kullanılmaya başlandı.

“Mahkeme süreci devam edecek”

TMMOB Sakarya bileşenleri, projeyle ilgili mahkeme sürecinin devam edeceğini, bu olaya müdahil olacak gönüllü kuruluşlar olduğunu belirtiyor. Bölge halkı daha önce dört kez projenin durdurulması için savcılığa başvurdu. En son 10 Ekim’de projenin devamı kararı çıktı. Salim Aydın, “Böyle bir girişimin bölgede yaratacağı ticari getiriden daha çok, flora fauna yapısına yapacağı etkilerin üniversitelerin ve meslek örgütlerinin uzman kadrolarıyla tespit edilmesi gerekiyor” diyor.

Öte yandan Bursa Teleferik A.Ş.’nin kazandığı ihaleye başka firma katılmadı. CHP’li belediye meclis üyeleri tarafından Teleferik A.Ş.’nin projeyi onaylayan eski belediye başkanı Aydın Yılmazer’e 1 milyon lira rüşvet verdiği de iddia edilmişti. Ancak bu iddialar, geçen günlerde şirket ve eski belediye başkanı tarafından yalanlandı, Yılmazer 22 Ekim’de suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.