Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Ordu Kumru’da taş ocağı ve kırma eleme tesisi halkı canından bezdirdi

Ordu Kumru’da taş ocağı ve kırma eleme tesisi halkı canından bezdirdi

Ordu’nun Kumru ilçesi Demircili mahallesinde taş ocağına ait “Kırma Eleme Tesisi” için kapasite artırması yapmak istemesine tepki gösteren halk ile Ordu Çevre Derneği toplantı gerçekleştirdi. Taş ocağının üretim kapasitesini daha da arttırmasından vatandaş endişeli ve rahatsız, “Pencerelerimizi bile açamayacak hale geldik” şeklinde taş ocağı çalışmalarından dert yanıyor.

Ordu’nun Kumru ilçesi Demircili mahallesindeki taş ocağına ait “Kırma Eleme Tesisi” için kapasite artırması yapmak istemesine tepki gösteren yurttaşlar ile Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) bir toplantı gerçekleştirdi. Ordu İli, Kumru İlçesi, Demircili Mahallesi’nde Kumru Maden İnş. Turizm San. Tic. Ltd. Şti. tarafından işletilecek olan “Kırma Eleme Tesisi”nin yıllık işletme kapasitesi 380 bin ton olarak planlanıyor. Yapılan toplantıda, şu an işletilen “Kırma –Eleme Tesisi’nin olumsuz etkileri hakkında mahalleliler ayrıntılı bilgi vererek, sorunun hassasiyetine dikkat çektiler.

“Pencerelerimizi bile açamayacak hale geldik”

Taş ocağının üretim kapasitesini daha da arttırmasından vatandaş endişeli ve rahatsız, “Pencerelerimizi bile açamayacak hale geldik” şeklinde taş ocağı çalışmalarından dert yanıyor. Toplantıda söz alan mahalleliler, taş ocağı faaliyeti sonrasında yeraltı sularının kaybolduğunu, çalışma sırasında oluşan tozlar nedeniyle pencerelerini bile açamadıklarını, çamaşır asamadıklarını, ayrıca fındık bahçeleri ve sebzeliklerinin de etkilenerek toz içinde kaldığını, fındık veriminin düştüğünü anlattılar. Kamyonların mahalle içinde süratli oldukları, gürültü ve tozlanmaya neden olduklarını da ifade eden yurttaşlar, şu anki mevcut işletmenin ÇED raporuna da uymadığı ve 2 kamyonla çalışılması gerekirken 5-6 kamyonla çalıştıklarını, saat 17,00’te çalışma bitmesi gerekirken gece yarısına kadar çalışıldığını belirttiler.

Şirket şimdi de kapasite arttırımı yapacak

Toplantıda ÇED dosyasından bilgiler veren Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Şirketin kapasite artırmak için hazırladığı dosya Ordu Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yayımlandı. Dosyayı inceledik. Tesis kapasitesini artırdıktan sonra yeniden kapasite artırmak için başvuru yapabilecek. Yani kırma eleme tesisinin sürekli büyütüleceği anlaşılıyor. Taş ocağı faaliyeti devam ettiği sürece kırma eleme tesisi de büyütülmeye devam edilecek demektir. Projede 50 yıl süre ile çalışmayı planladıkları yazılı. Şu anki üretimini yüzde 100’ün üzerinde artırarak yıllık üretim kapasitesini 380 bin tona çıkarmak istiyorlar. Bu durumda projenin yaratacağı sakıncalar ortaya konularak iptali için dava açılması gerekir. Ayrıca şirketin ÇED dosyasındaki taahhütleri de iyi takip edilmeli, usulsüzlükler belgelenerek şikayet edilmeli” dedi.

Halkın birlik ve dayanışma içinde olması önemli

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak da, karşı karşıya bulunan sorunun vahameti nedeniyle halkın birlik ve dayanışma içinde olabilmesinin önemine değindi. Özbucak konuşmasında bir yandan hukuk mücadelesi verilirken, bir yandan da şirketlerce yapılan usulsuz ve hukuksuz uygulamalarla da uğraşılmak zorunda kalınabildiğine dikkat çekti ve “Dava açıp hukuksal süreç devam ederken, şirketin usulsüzlükleri üzerine de gitmek gerekir. Çalışma saatleri dışında da çalıştığını söylüyorsunuz, bunu jandarmayı da çağırarak tutanakla belgelemek gerekir. Sizler üstü kapatılmamış, gereğinden fazla yüklenmiş, hızlı giden kamyonları durdurup şikayet edebilirsiniz. Ancak en önemlisi birlikteliğinizi korumak. Bu kadar hukuk dışı uygulamalara karşı halkın birlikteliği, ortak bir irade gösterebilmesi çok önemli” dedi.

Projenin iptali için dava açılacak

Şu an işletilmekte olan ‘Kırma –Eleme Tesisi’nin olumsuz etkileri hakkında toplantıda yapılan değerlendirmeler sonunda, söz konusu olumsuz etkilerin şirketin kapasite artırımından sonra ise doğrudan zarar verici etkiler yaratmaya başlayabileceği gözlemlendi. Toplantı sonucunda ise projenin çevre ve insan sağlığı açısından mutlaka engellenmesi gerektiği ve ilk olarak da şirketin kapasite artırmaya yönelik girişimini ortaya koyan projesinin iptali için dava açılmasına karar verildi.