Ana Sayfa > Bildiriler > İkizdereliler Ankara’da siyasilerle görüştü, bir tek AKP ve MHP’den yanıt verilmedi | Video/Haber

45 gündür yörelerindeki doğa talanına direnen İkizdereliler Ankara’da siyasilerle görüştü. İkizdereliler Meclis turunda bir tek AKP ve MHP’den ilgi ve karşılık göremediler. Ankara’da siyasi partilere ve Meclise İkizdere, İşkencedere Vadisindeki taşocağı açılarak yapılan doğa katliamını ve direnişlerini anlatan İkizdereliler, daha sonra basın açıklamasında bulundular.

45 gündür yörelerindeki doğa talanına direnen İkizdereliler Ankara’da siyasilerle görüştü. İkizdereliler Meclis turunda bir tek AKP ve MHP’den ilgi ve karşılık göremediler. Ankara’da siyasi partilere ve Meclise İkizdere, İşkencedere Vadisindeki taş ocağı açılarak yapılan doğa katliamını ve direnişlerini anlatan İkizdereliler, daha sonra basın açıklamasında bulundular.

CUMHUR İTTİFAKI, DOĞAYA VE İNSANCA YAŞAMA SAHİP ÇIKANLARA SOĞUK

Rize İkizdere’de taş ocağına karşı direnen köylüler ve İkizdere Dernekler Federasyonu Ankara’da siyasi partilerle görüştü. 2 gündür Ankara’da siyasilerle görüşmeler yapan İkizderelilere bir tek AKP ve MHP’den ilgi ve karşılık gösterilmedi. Ankarada’ki görüşmelerini dün de sürdüren heyet, DEVA Partisi ve İYİ Parti lideri Meral Akşener‘le bir araya geldi. Heyet daha sonra tamamladığı ziyaretlerinin ardından da Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ankara Şubesi’nde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Ankara’da siyasilerle yaptıkları görüşmelerin ilk günkü temaslarında Saadet Partililer ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla bir araya gelen İkizdere heyeti, dün de DEVA Partisi Genel Merkezi’ne, daha sonra İYİ Parti lideri Meral Akşener ile bir araya gelerek Akşener ile bir görüşme gerçekleştirdi. Dünkü görüşmeler sırasında Akşener, süreci takip edeceklerini kaydedip, direnişe destek vermeye de devam edeceklerini ifade etti.

Önceki günkü görüşmelerinde ise önce Saadet Partisi ile görüşen İkizdere heyeti, mücadelelerine Saadet Partisi‘nin de destek verdiğinin bildirmesinin ardından ana muhalefet partisi CHP ile görüştü. Basına kapalı olarak yapılan CHP grup toplantısı sonrasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile odasında görüşen İkizderelilerin mücadelesi, CHP’nin dünkü grup toplantısında da Kılıçdaroğlu tarafından dile getirildi. Kılıçdaroğlu konuşmasında, İkizdere’de verilen mücadelenin sadece bugünün değil, geleceğin de mücadelesi olduğunu ifade etti.

TMMOB Ankara şubesinde yapıln basın açıklaması İkizdere Direnişçileri adına Nurdan Baş tarafından okundu

Dünkü siyasilerle olan görüşmelerinde ise ilk olarak DEVA Partisi Genel Merkezi’ne ziyarette bulunan heyet, ardından da İYİ Parti lideri Meral Akşener ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede; Rize İkizdere’deki süreci yakından takip ettikleri ve yöre halkına desteklerini sürdüreceklerini belirten Akşener, “Sizler için ne yapmam gerekiyorsa, yapacağım” ifadelerini kullandı.

DOĞAYI VE YAŞAMI SAVUNMAK, PARTİLER ÜSTÜ BİR MÜCADELEDİR

Ankara’daki Meclis turunda siyasiler ve parti liderleri ile görüşmelerini tamamlamanın ardından TMMOB Ankara şubesinde yaptıkları basın açıklamasında da İkizdere, İşkencedere Vadisindeki taşocağı açarak yapılan doğa katliamını ve direnişlerini anlatan İkizdereliler, basın açıklaması sırasında ayrıca direnişlerini bir de türkü ile dile getirip destek çağrısında bulundular. İkizdere Direnişçileri adına Nurdan Baş tarafından okunan basın açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:

“Bizler, hem yaşam alanımız olan İkizdere’yi korumak hem doğaseven yurttaşlar olarak, sürecin başından beri bu vadide yapılmak istenen taş ocağı projesini şiddetle kınadık. Taş ocağının durdurulması için tüm gayretimizle mevcut alanda yöre halkı ile nöbet tutup yaşam alanımızı korumaya and içtik.

Elbette vadimizde yapılan hukuksuzluğa karşı sessiz kalamazdık. Bu bir doğa katliamıdır. Sadece bizlerin yaşam alanı değil, yaban hayatının da yok oluşudur. Havanın, suyun yüzyıllık ağaçların yok oluşudur. Deli balın yok oluşudur. Tüm bunlar geri dönüşü olmayacak tahribattır. Bu yüzden taş ocağına sessiz kalmadık, kalamazdık! Haklı olduğumuzu kamuoyu da gördü. Arkamızda durdu.”

Verdikleri mücadelenin partiler üstü bir mücadele olduğunun vurgulandığı açıklamada, tüm doğaseverlere ve kurumlara kapılarının açık olduğunu belirten İkizdere direnişçileri, basın açıklamasının devamında ise şu vurgulamalarda bulundular:

“Küresel ısınma ile iklim değişikliğinin yaşandığı bu yüzyılda İkizdere Vadimiz gibi vadiler, insanlığa/yaban hayatına can suyu olacak vadilerdir. UNESCO’nun kesinlikle koruması gereken 53. vadisi olan İkizderemizi yok edecek taş ocakları projelerine sonuna kadar da karşı duracağız.

Şu bilinmelidir ki verdiğimiz mücadele partiler üstüdür. Biliyoruz ki doğanın partisi yoktur. Tarafı doğadan yana olan tüm doğaseverlere ve kurumlara vadimiz açıktır. Hiçbir siyasi kimlik altında olmadan davamıza yöneldik. Sesimizi her yere ulaştırabilmek, herkese duyurabilmek adına destek veren her meşru kuruluşa kapımızı açtık, derdimizi anlattık. Bu sadece İkizderelilerin değil, bu Türkiye’nin meselesidir, hepimizin davasıdır!

Son olarak diyoruz ki, hemşerilerimize, halkımıza çağrımızdır. Yanımızda olun! Birlik olalım. Türkiye’ye ses olmuş bir davada yan yana duralım. İkizderemize, doğamıza, suyumuza, geleceğimize birlikte sahip çıkalım.”

TMMOB Ankara şubesinde gerçekleştirdikleri basın açıklamasında İkizdere, İşkencedere Vadisindeki taşocağı açarak yapılan doğa katliamını ve direnişlerini anlatan İkizdereliler, daha sonra ayrıca direnişlerini bir de türkü ile dile getirip destek çağrısında bulundular.

İkizdereliler, basın açıklamasında mücadelelerini bir de türkü ile dile getirip destek çağrısında bulundular. (Videolar: DKDER)