Ana Sayfa > Bilim > Marmara Denizi’nde salya ve bilim insanlarının endişesi: Müsilajın suyun altındaki sonuçlarından korkuyoruz | Video

Marmara Denizi geçen yılın sonundan bu yana su yüzeyini ve derinlerini saran ve “deniz salyası” olarak adlandırılan müsilajla boğuşuyor.

ERDEK SAHİLİNDE İNCELEME DALIŞI

Marmara Denizi‘ne kıyısı olan ve son günlerde müsilaj akıntılarının yoğun olarak görüldüğü Erdek sahilinde dalış yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Profesör Dr. Mustafa Sarı denizin altındaki son durumu inceledi. Dalış sırasında, müsilaj tarafından çevrelenmiş, hayatları tehdit altında olan sünger kümelerini, deniz tabanında yüzeyleri müsilaj ile kaplı olan pinaları ve diğer deniz canlılarını görüntülendi.

Müsilaj oluşumu, özellikle denizin derinliklerindeki hareketsiz canlıların üzerini sararak yaşamlarını tehdit ediyor. Denizin yüzeyinde görülen tabakalar ise altlarında yer alan deniz canlılarının oksijen almalarını engelleyerek ölmelerine sebep oluyor.

Prof. Dr. Sarı müsilaj oluşumunun üç temel tetikleyicisi olduğunu söylüyor: “Küresel iklim değişimine bağlı olarak Akdeniz havzasında sıcaklıkların yükselmesi, yanlış atık yönetimi ve durağan deniz şartlarına sahip Marmara Denizi’nin yapısı.” Prof. Dr. Sarı, Marmara Denizi’nin ekolojik dengesinin yerine gelmesi için atık politikasının gözden geçirilmesi gerektiğini aktarıyor ve Marmara Denizi’ni kurtarmak deniz ekosistemine yardımcı olunması gerektiğini vurguluyor.