Ana Sayfa > Bildiriler > Kenanoğlu: “Madenlerle ilgili yeni bir yasa çalışması var”

Kenanoğlu: “Madenlerle ilgili yeni bir yasa çalışması var”

HDP’li Kenanoğlu, çevre örgütlerine ve kamuoyun yaptığı çağrıda, “Doğamızı, çevremizi, içme suyumuzu, yaşam alanlarımızı tahrip eden madencilerle ilgili yeni bir yasa çalışması yapılıyor. Şimdiden hazırlığımızı yapalım ve kamuoyu baskımızı oluşturalım” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili ve Sanayi Ticaret Enerji Tabi Kaynaklar Bilgi Teknolojileri Komisyon Üyesi Ali Kenanoğlu, maden yasasında yapılacak değişiklik hususunda çevre örgütlerine ve kamuoyuna uyarıda bulundu.

Kenanoğlu, kamuoyunda maden yasasında bir değişiklik yapılacağı yönünde sözler dolaştığını ve yaptığı araştırmalar sonucunda  böyle bir çalışmanın olduğuna dikkat çekerek “Maalesef kanunlar gizli saklı, sadece maden kanunu maden şirketleri ile hazırlanıyor ve arkasından da komisyona geldiği zaman bizim haberimiz oluyor ve kamuoyunun da o zaman haberi oluyor” dedi. Kenanoğlu, böyle bir çalışma için çevre örgütlerinin şimdiden çalışma yapmaya, kamuoyu baskısı oluşturmaya ve maden kanunu ile ilgili tasarı hazırlamaya davet etti.

“Ülkemiz talan edilmiş durumda”

HDP Milletvekili Kenanoğlu şunları söyledi: “Bu konuyu ciddiye alalım. Çünkü yürütmüş olduğumuz yaşam savunuculuğunu çevre mücadelesinin ormanlarımızın talan edilmesinin karşısında alabileceğimiz önemli bir mücadele alanıdır.

“Biz şunu biliyoruz yani şu anki maden kanununun neye hizmet edeceğini 2019’daki hazırlanan maden kanununda ve daha öncekilerde gördük. Şu an maalesef dağlarımız, sularımız, ormanlarımız madencilere ve uluslararası şirketlere peşkeş çekilerek talan edilmiş durumda.

“Sularımız, ormanlarımız, meralarımız peşkeş çekiliyor”

“Kaz Dağlarındaki mücadeleyi Alamos Gold’un orada davayı kaybetmiş olmasına rağmen hala alanı terk etmemesinin nedeni çok iyi biliyoruz. Cudi’de ki durumu biliyoruz. Cudi dağının nasıl bombardıman tabi tutulup dinamitlenerek bir bütün olarak tahrip edildi. Munzur için projeler hazırlandığını biliyoruz.”

Böyle bir çalışma için çevre örgütlerinin şimdiden çalışma yapmaya, kamuoyu baskısı oluşturmaya ve maden kanunu ile ilgili tasarı hazırlamaya davet eden Ali Kenanoğlu, Türkiye coğrafyasının tamamının bir maden sahası ilan edilmesi söz konusu olduğunu belirterek, çevre örgütlerini duyarlı olması ve süreci daha dikkatli takip etmesi gerektiğini belirtti.