Ana Sayfa > Bildiriler > Metin Lokumcu İçin Adalet, Doğa İçin Adalet

Metin Lokumcu İçin Adalet, Doğa İçin Adalet

Ekoloji ve çevre örgütleri tarafından ortak bir açıklamayla, 31 Mayıs 2011’de Hopa’da polisin kullandığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun 6-7 Ocak tarihlerinde Trabzon’da görülecek davası için çağrı yapıldı. Ekoloji Birliği, davanın anlamına ilişkin açıklamasını “Metin Lokumcu için adalet, doğa için adalet” vurgulaması ile duyurdu.

METİN LOKUMCU İÇİN ADALET!

Hopa’da polisin biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu‘ya ilişkin davada, sanıklar nihayet 10 yıl sonra nihayet duruşma salonuna getirilecek. Ekoloji ve çevre örgütleri tarafından ortak bir açıklamayla, 31 Mayıs 2011’de Hopa’da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesinde polisin kullandığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren devrimci öğretmen Metin Lokumcu’nun 6 Ocak ve 7 Ocak tarihlerinde Trabzon’da görülecek davası için çağrı yapıldı. Yapılan çağrıda “Doğadan ve yaşamdan yana olan herkesi davet ediyoruz. Adalet için mücadele etmezsek Metin Lokumcu asıl o zaman ölür!” ifadeleri yer aldı.

Ekoloji Birliği, davanın anlamına ilişkin açıklamasını ise “Metin Lokumcu için adalet, doğa için adalet” vurgulaması ile duyurdu. Ekoloji Birliği’nin konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“31 Mayıs 2011 tarihinde Artvin İli Hopa İlçesi’nde, dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitingi öncesinde başka bir meydanda gerçekleştirilmek istenen basın açıklamasına polis müdahale etti. Karadeniz’in her deresine yapılmak istenen HES’lere karşı derelerin özgür akmasını ve yaşam alanlarını savunmak, suların ticarileştirilmesine karşı durmak, bu politikalara dikkat çekmek amacıyla yapılmak istenen basın açıklamasında bulunan arkadaşımız Metin Lokumcu, kolluk kuvvetleri tarafından hedef gözetilerek sıkılan gaz sebebiyle kalp krizi geçirip yaşamını yitirdi.

METİN LOKUMCU DOĞAYI SAVUNURKEN KATLEDİLDİ

Metin Lokumcu’nun ölümünün ardından düzenlenen Adli Tıp raporunda ‘yakın mesafeden yoğun olarak sıkılan biber gazının kalp krizini tetiklediği’ açık biçimde ortaya konmuştur. Göz göre göre bir yaşam savunucusu kolluk kuvvetleri tarafından katledilmiştir. Söz konusu rapora rağmen savcılık tarafından hazırlanan iddianamede katliamı gerçekleştiren polislere ‘taksirle öldürme’ suçundan hapis istemiyle dava açıldı.

20 Aralık 2021 tarihinde Trabzon 2’nci ağır ceza mahkemesinde görülen ilk duruşma 6-7 Ocak 2022 tarihine ertelendi. Bu duruşmada da bizler Metin Lokumcu’nun taksirle değil verilen emirlerle orantısız güç kullanılarak katledildiğini dile getirecek ve sanıkların hak ettikleri cezayı almalarını isteyeceğiz.

Dün Metin Lokumcu’yu, Aysin-Ali Büyüknohutçu’yu, Cihan Eren’i katledenler, bugün doğayı savunanlara yönelik gerçekleştirdikleri “gözaltı, tehdit” politikalarıyla aynı suçu işlemeye devam ediyorlar. Metin Lokumcu’nun hastaneye taşındığı esnada ambulansın yakınına atılan gaz bombalarının görüntülerinin ortaya çıkmasından sonra, duruşmada avukatlar tarafından yöneltilen “Ne kadar gaz kullanıldı?” sorusuna karşı verdiği “Yeteri kadar kullanılmıştır” yanıtını da unutmayacağız, unutturmayacağız.

METİN LOKUMCU İÇİN ADALET YERİNİ BULSUN!

Metin Lokumcu’nun ‘YETER ARTIK’ haykırışı hala kulaklarımızda çınlıyor. Bizler de doğa ve yaşam katillerine ‘YETER ARTIK’ diyoruz. Tüm yaşam savunucularını, Metin Lokumcu’nun ölümünün ardından 10 yıl 7 ay geçtikten sonra açılabilen davanın 6-7 Ocak’ta Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan duruşmasına katılmaya davet ediyoruz. Metin Lokumcu’yu katledenler gereken cezaya çarptırılmalı ve adalet yerini bulmalıdır.

İktidar kolluk kuvvetlerini yaşam savunucularının üstüne salarak bizleri sindirmek, korkutmak, etkisiz hale getirmek istiyor. Barışçıl gösterilerde orantısız güç ve şiddet kullanıp TCK’ nın pek çok hükmünü ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine aykırı davranıyor ve suç işliyor. İktidarın baskı ve şiddeti bizleri yıldıramaz. Cesaretle ve azimle mücadelemize devam edecek ve birbirimize sahip çıkacağız.”

BİRLİK, MÜCADELE, YAŞAM

NELER OLMUŞTU?

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim mitingi yapacağı sırada düzenlenen protesto gösterilerine polisin müdahalesinde emekli öğretmen Metin Lokumcu hayatını kaybetmişti. Protestolarla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 70 kişiden 16’sı tutuklanmış, daha sonra ise serbest bırakılmışlardı. Dönemin başbakanı Erdoğan, Metin Lokumcu’nun ölümünden sonra ‘Tabi bu arada bir tanesi de kalp krizi geçirerek, kimliğini bilmiyorum, üzerinde durmaya da gereğini duymuyorum kalp krizi sonucu ölmüş’ ifadelerini kullanmıştı.

Metin Lokumcu‘nun polisin kullandığı biber gazı nedeniyle hayatını kaybettiği Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Adli Tıp Kurumu tarafından raporlanmıştı. Biber gazı kullanımının ölüme neden olduğunu belirten raporlara dayalı ilk dava olma özelliği taşıyan Lokumcu davasından çıkacak kararın emsal teşkil etmesi bekleniyor.