Ana Sayfa > Haberler > Akdemir’e yönelik suç uydurma çabası

Akdemir’e yönelik suç uydurma çabası

Evrensel İzmir Temsilcisi ve Ekoloji Birliği yürütme kurulu üyesi Özer Akdemir sosyal medya paylaşımı nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Konunun öğrenilmesinin ardından ekoloji örgütlerinden Akdemir’e destek açıklamaları da gecikmedi.

Evrensel İzmir Temsilcisi Özer Akdemir sosyal medya paylaşımları ile ilgili İzmir Güvenlik Şube Müdürlüğünde ifade verdi. Akdemir’e “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçlaması yöneltildiğini belirten Avukat Hasan Hüseyin Evin, “Akdemir’in şüpheli olarak ifadesinin alınması hukuka aykırıdır” dedi. Bir çok ekoloji örgütü ise soruşturmaya ilişkin “Ekoloji hareketine gözdağı mesajı verilmek isteniyor” şeklinde tepki gösterdi.

Suç uydurma çabası söz konusu

Geçtiğimiz günlerde İzmir Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğünden aranarak bir sosyal medya paylaşımına dair hakkında ihbar olduğu gerekçesiyle ifadeye çağrılan Özer Akdemir, avukatları ile birlikte ifade verdi. Söz konusu paylaşımının Urfa’nın Suruç ilçesinde 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında AKP Milletvekili Halil İbrahim Yıldız’ın silahlı kişilerle birlikte okulları gezerek oy topladığını gösteren görüntülere dair attığı bir tweet olduğunu belirten Akdemir, “Anlaşılan o ki 1,5 yıl önceki bir tweetten suç uydurma çabası söz konusu” dedi.

‘Akdemir’in ‘şüpheli’ yapılması hukuka aykırıdır’

İfadesinde seçim günü Suruç ilçesinde yaşanan görüntülerin açıkça bir hukuksuzluğu ortaya koyduğunu belirten Akdemir, “Bir gazeteci olarak hukuka aykırı olan ve suç oluşturan görüntülerle ilgili paylaşımı gereğinin yapılması için ilgililere Emniyet Genel Müdürlüğü, CHP Genel Merkezi ve Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’yi etiketleyerek attım. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ediyor olsam EGM’yi neden etiketleyeyim?” diye sordu. Akdemir’in Avukatı Hasan Hüseyin Evin ise “Bu olayda Akdemir’in şüpheli olarak ifadesinin alınması hukuka aykırıdır. Ancak ihbar eden veya müşteki sıfatı olabilir. Paylaşım suç ihbarı ve ifade özgürlüğünün kullanımı niteliğindedir” dedi.

Ekoloji Birliği: “Amaç, ekoloji hareketine gözdağı”

Akdemir’e açılan soruşturmaya çeşitli ekoloji örgütleri de tepki gösterdi. Ekoloji Birliği de konuyla ilgili yaptığı yaptığı yazılı açıklamasında yürütme kurulu üyesi olan arkadaşları Özer Akdemir’e açılan soruşturmayı kınadı.

Yıllardır çevre gazeteciliği yaparak, ülkenin dört bir yanında havasına, suyuna, toprağına, dağına, kültürüne sahip çıkmaya çalışan yurttaşların sesini duyuran Akdemir’in, aynı zamanda ekoloji mücadelesinin örgütlenmesi için emek verdiğini belirten Ekoloji Birliği, “Ekoloji mücadelesinin Kaz Dağı’ndaki doğa katliamının görüntüleri ile kamuoyunun gündemine oturduğu, Aydın’da, Murat Dağı’nda, Hasankeyf’te yapılmak istenen talana karşı sesini yükselttiği bir dönemde Akdemir’e yönelik başlatılan bu soruşturmayı manidar buluyoruz.

Ekoloji Birliği olarak Yürütme Kurulu Üyemiz Akdemir’e açılan soruşturmayı 26 Ekim’de Ankara’da emek ve demokrasi güçleri ile birlikte ülkenin dört bir yanından gelecek olan çevre direnişleri ile birlikte yapacağımız Büyük Ekoloji Mitingi’nden duyulan rahatsızlığa yönelik bir mesaj olarak da görüyor, dolayısıyla ekoloji hareketine bir gözdağı olarak değerlendiriyoruz” ifadeleri kullanıldı.

EGEÇEP de yaptığı açıklama “Yürütme Kurulu Üyemiz Akdemir’e yönelik başlatılan soruşturmanın Türkiye ekoloji hareketine, düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik bir mesaj olarak değerlendiriyor ve kınıyoruz” dedi.

Aydın Çevre ve Kültür Platformu Başkanı Mehmet Vergili ise “Binlerce çevre mağdurunun ve mazlumun yanında olan arkadaşımız Özer Akdemir’in binlerce yurttaş olarak biz de yanındayız” ifadelerini kullandı.