Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Kazdağları için SED davası başvurusu yapıldı

Kazdağları için SED davası başvurusu yapıldı

IPBES yayınladığı koronavirus raporu doğrultusunda yaşam savunucuları Kazdağları’ndaki tüm maden işletme ve projelerine karşı SED davası açtı. Dava başvurusunda SED raporu alınıncaya kadar Kazdağları’ndaki madencilik faaliyetlerinin süresiz durdurulması talep edildi.

Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu’nun (IPBES) yayımladığı raporda ‘koronavirüs salgınına doğa katliamlarının neden olduğu’ açıklamaları, yaşam savunucularını doğa tahribatıa karşı hukuk mücadelesini daha da yükseltmeye yöneltti. IPBES yayınladığı koronavirus raporu doğrultusunda yaşam savunucuları, Kazdağları’ndaki tüm maden işletme ve projelerine karşı SED davası açtı.

FAALİYETLER SED RAPORU ALININCAYA KADAR SÜRESİZ DURDURULSUN

Çan Çevre Koruma Derneği ile Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, IPBES’in koronavirus raporu doğrultusunda Alamos Gold’un Kirazlı’dan tahliyesi ve Kazdağları’ndaki tüm maden işletme ve projelerinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED), ruhsat ve izinlerinin koronavirüs kapsamında da değerlendirilip, Sağlık Etki Değerlendirme (SED) raporu alınıncaya kadar süresiz olarak durdurulması talebi ile Çanakkale İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

DOĞA VE BİYOÇEŞİTLİLİK KORUNURSA GELECEKTEKİ SALGINLAR DA ÖNLENEBİLİR

Konuyla ilgili yapılan açıklamada davanın avukatı İsmail Hakkı Atal şunları söyledi: “Bilim insanlarının tespitlerine göre; yaygın ormansızlaşma, madencilik ve termik santrallerin Corona virus salgınlarına neden olmakta ve insan eliyle tahrip edilmiş tabiat alanlarında Covid 19 gibi zoonotic viruslerin varlığı 2.5 kat artmakta, sonuçta virüslerin insan yaşam alanlarına geçişi de % 70 artmakta. Covid 19 salgını sırasında harcanan paranın % 2’sini tabiat alanlarını korumaya harcayarak gelecekteki salgınları da önlemek mümkündür.”

DOĞU BİGA MADENCİLİK DE KAZDAĞLARI’NDAN GİTMELİ

Davacılardan biri olan Ferzan Aktaş, BirGün’e yaptığı açıklamasında “Bilim insanlarının bize sunduğu akademik çalışmalar çok açık olup, yeni salgınları önlemek için Sinop Nükleer Santral örneğinde olduğu gibi 850 bin ağacın kesildiği, Kazdağları Alamos Gold’taki 350 bin ağacın kesildiği doğa katliamlarını durdurmamız ve orman varlığını artırmamız gerekmektedir” dedi. “Kazdağları’ndaki tüm maden işletme ve projeler SED raporuna göre değerlendirilmelidir” diyen Aktaş, Alamos Gold’un yerli taşeronu olan Doğu Biga Madenciliğin ruhsatının Ekim 2019’da bittiğini vurgulayarak tahliye edilmesini talep etti.

IPBES‘in raporunda koronavirüs gibi pandemilerin nedeninin doğa tahribatı ve iklim değişikliği olduğu ifade edilmişti. Raporda madencilik, ormansızlaşma, tarımın kontrolsüz genişlemesi, madencilik ve vahşi türlerin sömürülmesi gibi tahribatların salgına neden olduğu belirtilmişti.