Ana Sayfa > Ekoloji > Türkiye’de siyanürlü altın madenciliği: Nasıl başladı, neden tartışılıyor? | Video

Türkiye’nin altın madenciliği serüveni 1980’lerde Turgut Özal döneminde verilen ilk altın arama ruhsatlarıyla başladı. Arama faaliyetleri sonucunda işletme açma kararı verilen ilk ocak ise Bergama oldu.

2001’de Bergama Ovacık altın madeniyle 1,4 ton olarak başlayan yıllık üretim, günümüzde çalışan 20 altın madeniyle yaklaşık 30 tona çıktı. Bunun yanında işletmeye hazırlanan 13 altın yatağı, 20’den fazla da belirlenen potansiyel altın sahası bulunuyor.

Türkiye’deki altın madenciliği tarihi, Bergama’dan beri yerel halk ve çevrecilerin destek verdiği maden karşıtı eylemler ve hukuki süreçlerle birlikte ilerliyor. Şubat ayında Erzincan Çöpler Altın Madeninde yığın liçinin kayması sonuncunda yaşanan felaket Türkiye’deki altın madenciliği tartışmalarını tekrar gündeme getirdi.

BBC Türkçe, Türkiye’nin altın madenciliğini çevreciler, akademisyenler ve madencilerle konuştu.

Haber – video: Ege Tatlıcı, Esra Yalçınalp

BBC