Ana Sayfa > Bildiriler > Kazdağları için insan zinciri devam ediyor

Kazdağları için insan zinciri devam ediyor

Kazdağları direnişçileri önceki hafta olduğu gibi bu Cumartesi de Kazdağları için insan zincirine devam etti. Dün (04 Ocak Cumartesi) İskele Meydanı’nda bir araya gelen Kazdağları direnişçileri, daha önce aldıkları karara üzerine yine kordon boyunca insan zinciri oluşturdular. Çanakkale halkının da yoğun katılım gösterdiği eylemde direnişçiler, “Tüm şirketler gidene kadar Kazdağları’nı terk etmiyoruz” dediler.

Siyanürlü altıncı şirket Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik A.Ş. tarafından Kirazlı Balanban’da yapılmak istenen siyanürlü altın madenciliğine karşı başlatılan direniş devam ediyor. Ağaçların katledilmesi ve siyanürlü madene karşı sürdürülen ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ 150 günü aşarken, nöbete devam eden direnişçiler her Cumartesi günü Çanakkale Merkez İskele Meydanı’nda saat 15.00’da insan zinciri oluşturuyorlar.

“Tüm şirketler gidene kadar Kazdağları’nı terk etmiyoruz”

Öte yandan yaşam savunucularının kordon boyunca oluşturduğu İnsan zinciri 3’üncü haftasında artarak devam ediyor. Kordon boyunca oluşturulan insan zincirine Çanakkalelilerin katılımı her geçen hafta artarken, madenci şirketler Kazdağları’nı terk edene kadar eylemlerin devam edeceği belirtildi.

Dün gerçekleşen eylemin ardından yapılan açıklamada, “Tüm şirketler gidene kadar Kazdağları’nı terk etmiyoruz” denildi. Hep bir ağızdan toplu olarak okunan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bugün burada Kazdağları için el ele verdik. Havamızı, toprağımızı, suyumuzu korumak için bir araya geldik. Ruhsatsız şirket Alamos Gold, Kazdağlarını acilen terk etmeli ve alan rehabilite edilmelidir. Kazdağları üzerinde yapılmak istenen tüm metalik madencilik projeleri iptal edilmeli ve Kazdağları koruma altına alınmalıdır. Çünkü içme suyumuzun siyanürle zehirlenmesini istemiyoruz, ormanlarımızı kaybetmek istemiyoruz. Anayasal hakkımızı korumak ve sağlıklı bir çevrede yaşamak istiyoruz. Doğamızı katleden yerli yada yabancı tüm şirketler gidene kadar Kazdağları’nı terk etmiyoruz. Buradayız, birlikteyiz, el eleyiz. Kazdağları hepimizin, her yer Kazdağları.”