Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Karaayıt Köyü’nde madene çevrecilerin gözetiminde denetim ve inceleme

Karaayıt Köyü’nde madene çevrecilerin gözetiminde denetim ve inceleme

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Karaayıt Köyü‘ndeki maden sahasında çevreciler gözetiminde denetim ve inceleme gerçekleştirildi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tetkik heyeti tarafından yapılan inceleme ve denetim, Ayvalık Tabiat Derneği ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilciği‘nin Karaayıt köyündeki maden tesisinin tüm işletme izin ve ruhsatların iptali için verdiği dilekçeler dolayısıyla gerçekleştirildi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Karaayıt Köyü‘ndeki maden sahasında çevreciler gözetiminde denetim ve inceleme gerçekleştirildi. Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tetkik heyeti tarafından yapılan inceleme ve denetim, Ayvalık Tabiat Derneği ve Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilciği‘nin Karaayıt köyündeki maden tesisinin tüm işletme izin ve ruhsatların iptali için verdiği dilekçeler dolayısıyla gerçekleştirildi.

Karaayıt Köyü‘ndeki demir madeni ve zenginleştirme tesisi çevre köyler için büyük tehdit oluşturuyor. Geçtiğimiz Ekim ayında maden sahasını genişletmeye çalışan Bilfer şirketinin düzenlemek istediği ÇED toplantısı da köylüler ve yaşam savunucularının mücadelesiyle engellenerek Karaayıt Köyü’nde ÇED Toplantısı yaptırılmadı. Buna rağmen Bilfer şirketinin çevre talanına devam ettiği bir süredir ileri sürülüyordu.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden Bilfer’e inceleme

Bilfer Demir İşleme Tesisi Karaayıt Köyü‘nde 10 sene önce kurulmuştu. Bakır madeni işletmesi yapan firmanın bölge genelinde çevresel sorunları beraberinde getirdiği ve depolama alanını büyütebilmek için devlete ait yeni hazine arazilerini tahsis etmeye çalıştığı da görüldü. Bilfer Madencilik’e ait Ayazmant Demir Ocağı ruhsat sahasının Madra Barajı Mutlak Koruma Alanı içinde yer alması nedeniyle, firma ruhsatının ve firmaya bağlı yine aynı bölgede Karaayıt mahallesinde yer alan Ayazmant Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisine ait tüm işletme izin ve ruhsatların iptali için yaşam savunucuları tarafından verilen şikayet dilekçeleri sonrasında, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nden bir heyet dün (4 Ocak) bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.

Ekoloji Birliği bileşenlerinden Ayvalık Tabiat Platformu Yürütme Kurulu Sözcüsü Nebahat Dinler tarafından yapılan açıklamaya göre, Karaayıt köyüne gelen heyet, Ayvalık Belediyesi Çevre Komisyonu üyesi Sertaç Örs, Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun, Ayvalık Tabiat Platformu sözcüsü Erhan Çiftçi, Ayvalık Çevre Derneği temsilcisi Havva Taylan ve Karaayıt Mahallesi muhtarı Bayram Kaçar ile birlikte tetkik işlemi gerçekleştirdi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü  (MAPEG) tetkik heyetinin gerçekleştirdiği inceleme raporunun sonucunun önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.