Ana Sayfa > Haberler > Kapadokya’ya kıymayın efendiler! | Özer Akdemir

Kapadokya’ya kıymayın efendiler! | Özer Akdemir

Altın madenine karşı mücadele eden Avanos Özkonaklılar, taş ocağına direnen komşu Hacıbektaş’ın Karaburç köyünde yapılan bilirkişi keşfine destek verdiler. Ekoloji mücadelesi bozkırda da gelişiyor.

AKP hükümetinin doğayı sınırsızca sermaye talanına açma politikalarına karşı Anadolu’nun ortasında, bozkırda da ekoloji mücadelesi gelişiyor. Türkiye’nin ön önemli turizm bölgelerinden Kapadokya‘da bulunan Avanos‘un Özkonak Beldesi Ziyaret Dağında yapılan altın aramaya ve Hacıbektaş Karaburç köyü yakınındaki bazalt ocağına karşı mücadeleler sürüyor. CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve partililer Özkonak‘a ve Karaburç‘a giderken, önceki gün Karaburç’taki taş ocağında yapılan bilirkişi keyfine Özkonaklılar da katılarak komşularına destek verdiler.

KAPADOKYA’YA KIYMAYIN EFENDİLER!

Dün (3 Aralık 2020) Özkonak’a giderek Belediye Başkanı Abdülkadir Macit’i makamında ziyaret eden CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Nevşehir İl Başkanı Kamil Gülmez, Avanos Belediye Başkanı Alper İbaş, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok ve CHP yöneticileri daha sonra altın madeni aramalarının yapıldığı Ziyaret Dağı’na gittiler. Ziyaret Dağı’ndaki sondajların başında “Toprağıma dokunma”, “Üzümüme dokunma” ve “Suyuma dokunma” dövizlerinin taşındığı eylemde konuşan CHP’nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, bölgeyi Anadolu’nun ortasındaki nazar boncuğuna benzeterek, “Burası binlerce yıllık tarihtir. Burası kültürel göz bebeğimizdir. Burası Kapadokya. Dünyada başka yok böyle bir yer. Her yer bitti, gözlerini Kapadokya’ya diktiler. Buna izin vermeyeceğiz. Çevreyle ilgili alacağınız kararların geri dönüşümü olmaz. Burada siyanür kullanmayacak, altını alıp Kayseri Develi’deki tesislerde ayrıştıracaklarını söylüyorlar. Buranın doğasını bozduktan sonra neye yarar. Yeraltı şehrinin üzerinde altın aranır mı be vicdansızlar! Kapadokya’ya kıymayın efendiler!” diye konuştu.

Fotoğraf: Kapadokya Siyanüre Hayır Platformu

BURADA ALTIN MADENİ İŞLETMEK KAPADOKYA’NIN İNTİHARIDIR!

Avanos Belediye Başkanı Alper İbaş da Anadolu’nun 1. Dünya savaşından sonra işgal askerlerinin postallarıyla çiğnenmediğini dile getirerek, “Malasef asker postallarıyla çiğnenmemiş bu toprakları aynı kişiler iş makineleriyle, madenlerle işgal ediyorlar. Bu işgali dur dememiz gerekiyor. Özellikle de Kapadokya’da. Burası Kapadokya’nın merkezi” dedi. Altın aramalarının yapıldığı Ziyaret Dağının hemen aşağısında Özkonak yeraltı şehri ve Belha Manastırı olduğunu belirten İbaş, “Burada altın madeni işletmek Kapadokya’nın intiharıdır. Çevre kirliliğidir, doğanın yok edilmesidir. Biz gelen misafirlerimize yeraltı şehrini mi göstereceğiz, yoksa madeni mi göstereceğiz. Bu dağın tamamı altın olarak tartsak Kapadokya’nın ekonomik değerine denk gelir mi?” diye konuştu.

NEVŞEHİR VALİSİNE ÇAĞRI

Konuşmasında Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel’e de seslenen İbaş, bölgenin Kapadokya Alan Başkanlığı sınırları içerisine alınması çağrısında bulundu. İbaş, “Buradan altın madeni işletmek intihardır. Avanos’un Cumhuriyet mahallesindeki yol kazısına bile karışan alan yönetimi buradaki değerlerimize sahip çıkmayacak mı? Avanos Belediyesi olarak ilk fırsatta bu bölgenin Kapadokya Alan Başkanlığının sınarları içine alınması için başvuracağız. Buradan Vali hanıma sesleniyorum, ‘Siz de dur deyin” diye konuştu.

Avanos’un içme suyunun Ziyaret Dağı’nın hemen yanındaki alanda açılan 10 kuyudan geldiğini aktaran İbaş, “Bir şehrin kuyusunu kirletmeye kimsenin hakkı yok. Kapadokya’da bırakın altın madeni işletmeyi araçlar bu bölgeye girmemeli, tamamen yayalaştırılmış bölgeler olmalı” dedi.

KARABURÇ’DA BİLİRKİŞİ KEŞFİ

Aynı gün Nevşehir Hacıbektaş’a bağlı Karaburç ve Karaburna köyleri arasında yapılmak istenen maden ocağına karşı açılan davada yapılan bilirkişi keşfine Özkonaklılar da destek verdi. Özkonak’tan yaklaşık 30 km uzaklıktaki komşu Karaburç köyüne bir minibüs tutarak desteğe giden Özkonaklılar, Ziyaret Dağı’nda altın madeni istemedikleri gibi komşuları Karaburçluların da taş ocağına karşı verdikleri mücadelede onların yanında olduklarını söylediler.

Karaburç köylülerinin Kayseri 1. İdare Mahkemesi’ne açtıkları davada verilen bilirkişi incelemesi kararı üzerine yapılan bilirkişi incelemesine köylüler alınmadı. Bilirkişi incelemesi sırasında maden şirketi sahiplerinden Halit Eken’in taş ocağı ile ilgili kendilerine hiçbir bilgi verilmediğinden yakınan köylülere “Bunları galeyana getirenler var. Cahil insanlar” diye konuşması tartışmalara neden oldu. Kişinin tahrik edici ve alaycı bir üslupla konuştuğunu söyleyen Karaburç köylüleri mahkeme ve bilirkişi heyeti önünde edilen bu sözlere tepki gösterdiler. Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformu konuya ilişkin bir açıklama yaparak “Bizim kültürümüz Anadolu’nun tam kalbinde, Kapadokya’nın hemen dibinde ve Hacıbektaş-ı Veli felsefesinin egemen olduğu bir coğrafyada harmanlanmıştır. Develi mermer madencilik şirketini ve sahiplerinden Halit Eken’i kınıyor ve kendilerini kamuoyu önünde Karaburç köylülerinden özür dilemeye davet ediyoruz” dedi.

Öte yandan, Özkonak‘ı ziyaret eden CHP’li heyet bilirkişi incelemesinin ardından Karaburç köyüne gelerek köylülerle görüştü ve buradaki mücadeleye de destek sözü verdiler.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.