Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > JES’e direnen köylülere kesilen cezalarının ödenmesi için kampanya başlatıldı | Özer Akdemir

Aydın’da JES’e karşı direnen köylülere sosyal mesafeye uymama gerekçesiyle kesilen 3150’şer lira cezalarının ödenmesi için kampanya başlatıldı.

Aydın ili Köşk ilçesinde jeotermal enerji santraline (JES) karşı direnirken jandarma tarafından “sosyal mesafe kurallarına uymama” gerekçesi ile 3 bin 150’şer lira para cezası kesilen köylülerin cezalarının ödenmesi için kampanya başlatıldı. Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) tarafından başlatılan kampanya ile ilgili konuşan Dernek Başkanı Mehmet Vergili, bu cezaların sessiz toplum yaratma baskısının bir ürürü olduğunu belirterek, “Aydın halkı cezaları üstlenmiştir” dedi.

36 KİŞİYE 3.150’ŞER LİRE CEZA KESİLMİŞTİ

Aydın Köşk ilçesi Kuyucular-Beyköy arasında kurulmak istenen jeotermal enerji santraline (JES) karşı direnen toplam 35 köylü ve AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili’ye kesilen para cezalarının bir kısmı yapılan itirazlar sürecinde geri alınırken, yaklaşık 17 köylünün cezaları ise onaylandı. İtirazlar sonrasında bir kısım köylünün 3150’şer lira olan cezalarının 970 TL’ye düşürüldüğünü aktaran AYÇEP Başkanı Vergili, “Ceza yazılan köylülerin önemli bir kısmının cezaları ise onaylandı. 3150 lira köylüler için çok büyük bir para. Kendi topraklarını savunurken böylesi bir cezaya maruz bırakılmaları da başlı başına bir garabet” dedi.

CEZALAR KÖYLÜNÜN SESİNİ KISMAYI AMAÇLIYORDU

Yaşam savunucularına ceza yazmanın haklı hiçbir gerekçesi olamayacağını belirten Vergili, “Halk koronavirüsle, JES şirketinin topraklarını talan etmesiyle mücadele ederken jandarmanın tamamen keyfi bir şekilde böylesi cezalar yazmaları kabul edilemez. Bu cezalar köylünün gözünü korkutarak mücadeleden uzaklaştırmayı, böylece sessiz bir toplum yaratmayı amaçlıyor” diye konuştu.

Şirket çalışanlarının hiçbir pandemi kuralına uymadan çalıştığını ama onlara bırakın ceza yazmayı uyarı bile verilmediğini belirten Vergili, “bu çifte standardı protesto ediyoruz. Bu cezaların Aydın halkının mücadelesini geriletmeyeceğini söyledik ki kampanya başlattığımızı açıkladığımızdan bu yana ülkenin birçok yerinden destekler gelmeye başladı. Aydın halkı da köylülere yazılan bu cezaları üstlendi. Bizler imece usulüyle bu paraları toplayacağız ve topraklarımızı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Aydın’ın Köşk ilçesi Kuyucular-Beyköy arasında JES kurmak isteyen şirket köylülerin kararlı direnişi nedeniyle çalışamazken, tam bu süreçte patlak veren koronovirüs salgını nedeniyle insanların evlerine kapanmasını fırsat bilerek araziye iş makineleri sokmak istemişti.  Köylüler şirket araçlarının karşısına dikilirken yer yer arbedelerin yaşandığı olaylarda yaralanan köyüler olmuştu. Jandarma ilerleyen günlerde köylülere ve onlara destek veren AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili’ye “pandemide sosyal mesafeye uymama” gerekçesi ile 3 bin 150’şer lira para cezası kesmişti.

Evrensel

Özer Akdemir
Evrensel Gazetesi yazarı. 1969 Nevşehir Hacıbektaş'ta doğdu. 1998 yılında Evrensel Gazetesi ile başladığı gazeteciliğe halen gazetenin İzmir temsilcilisi olarak devam ediyor. Hayat TV'de Çepeçevre Yaşam programlarının yapım ve sunuculuğu yanı sıra, Anadolu’nun Altın’daki Tehlike / Kışladağ’a Ağıt, Kuyudaki Taş / Alman Vakıfları ve Bergama Gerçeği, Uranyum Uğruna / Dilsiz Çocukları Ege’nin, Doğa ve Direniş Öyküleri adlı kitapları bulunuyor. EGEÇEP Yürütme Kurulu ve çeşitli komisyonlar ile Ekoloji Birliği'nde Koordinasyon Kurulu ve Yürütme Kurulu'nda da görev yapmıştır.