Ana Sayfa > Bildiriler > İzmir Çeşme’de sit alanına kaçak hafriyat döktüler!

İzmir Çeşme’de sit alanına kaçak hafriyat döktüler!

İzmir Çeşme’de endemik bitkileriyle öne çıkan alanlarından Sarnıç’a hafriyat kamyonlarıyla inşaat atıkları döküldü.

Yaklaşan yerel seçimler öncesi İzmir’in birçok ilçesinde çevre ve doğa talanı haberleri gündemde. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya belediyeler bilgisinde yapılan lüks konut projeleri, koy yağmaları ve kaçak hafriyat alanları doğaya zarar veriyor.

Çeşme Çevre Platformu açıklamasında, “Yeni inşaat alanları yaratılmaya çalışılırken bölgede dokunulması yasak endemik bitkilerin zarar gördüğü” belirtildi.

İzmir’in Çeşme ilçesi son günlerde Ayayorgi Koyu’nun talanıyla gündeme gelmişti. Koy talanından sonra sit alanı içerinde yer alan Sarnıç Tepesi ise hafriyat alanına çevrildi. Endemik bitki örtüsü dokunulması tamamen yasak olan ardıç ağaçları, zeytin ve yabani sakız ağaçları olan bölgede kaçak hafriyat dökümü gündeme getiren Çeşme Çevre Platformu Sözcüsü Ahmet Güler, Çeşme’de doğal yaşam alanlarının yok edildiğini söyledi.

Tıklayınız: Dünyanın En Güzel Koylarından Ayayorgi Koyu Yok Olma Tehdidi Altında

Plaform Sözcüsü Ahmet Güler, “Firma yetkilileri bize ‘Böyle daha güzel olmadı mı?’ dedi. ‘Yasal izin ve hangi hakla bu çalışmayı yapıyorsunuz’ diye sorduk. Herhangi bir izinleri olmadığını da tespit ettik. Doğal ve ekolojik SİT alanı olan bölgenin daha fazla tahrip edilmemesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

DOĞAL YAŞAM VE SİT ALANI YOK EDİLİYOR

Sarnıç Tepe’deki doğal alanın yok edildiğini ifade eden Güler, “Bölgedeki yeşillik alan yok edilerek, yabani hayvanların, börtü böceği yaşam bulduğu alana binlerce ton moloz ve hafriyatlarla dolduruluyor. Bunun bir sonraki aşaması ise yeni inşaat alanı yaratılması olduğunu söyledi. Bu alanda ne yapılacağı henüz belli olamamakla birlikte yeşil alan yok edilerek rezidanslar, villalar ya da oteller tamamen kaçak yapılar yükselecek” dedi.

Çeşme Çevre Platformu olarak tahribatın boyutlarını yerinde görmek için alana gittikleri bilgisini veren Güler, tahribatı yerinde gözlemleyerek tespit yaptıklarını ve korkunç manzara karşısında dehşete düştüklerini söyledi. “Üstün Hafriyat” yazan kamyonlarla taşıma işleminin yapıldığını ifade eden Güler, “İnşaat yetkililerinin ‘Böyle daha güzel olmadı mı? ’diyerek yaptıkları çevre talanını anlatmaya çalıştılar. Yasal izin ve hangi hakla buraları yapıyorsunuz diye sorduğumuzda ise herhangi bir yasal izinleri olmadığını da tespit ettik. Doğal ve ekolojik SİT alanı olan bu bölgenin daha fazla tahrip edilmemesi için ortalıkta görünmeyen yetkilileri bira önce bu vahşete müdahale etmeye göreve çağırıyoruz” diye konuştu.

Ramis Sağlam / Evrensel