Ana Sayfa > Bildiriler > Kazdağları ‘Ekoturizm’ Bahanesiyle İmar Talanına Açılıyor

Kazdağları ‘Ekoturizm’ Bahanesiyle İmar Talanına Açılıyor

Çanakkale‘nin Ayvacık, Bayramiç, Ezine gibi ilçeleri, son dönemde enerji ve madencilik projelerinin yanı sıra “ekoturizm” adı altında imar projelerine açılıyor.

2021 yılı başında Çanakkale İl Genel Meclisi tarafından onaylanan 200’ü aşkın proje arasından, Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Assos Dostları’nın seçtiği 10’un üzerinde kritik proje dava konusu edilmiş ve hemen hepsi kazanılmıştı. Davaların ardından İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün de çabalarıyla bazı yasal düzenlemeler de getirilmişti.

Ancak 12.02.2022 tarihinde, “1/100.000 ölçekli Balıkesir Çanakkale Çevre Düzeni Planı”nda 8.16 n’olu maddelerde yapılan değişiklik ile ekoturizm yerine “kırsal turizm tesisi” kavramı ortaya konuldu, alan limitleri arttırıldı.

Seçim yatırımı: 45 yeni proje onaylandı

Kazdağları Derneği’nin açıklamasında, 2024 yılının ocak ve şubat aylarındaki meclis toplantılarında, yerel seçimlere çok az bir zaman kala, yeni “ekoturizm projeleri”ne onay verildiğini;  CHP-AKP ittifakıyla onaylanan, 45 adet yeni projenin çoğunun da yine Ayvacık bölgesinde olduğunu şöyle duyuruldu:

“İl Genel Meclisi’nin giderayak bu projeleri onaylamasının arkasında yatan nedenleri anlamak oldukça güç. Halkın vergileri ile maaş alan meclis üyelerinin, yöresini ve halkını koruması gerekirken, şirketlerin yararına rant projelerine onay vermesi kabul edilebilir bir durum değil. İktidar partilerinin yaklaşımlarını biliyoruz. Muhalefet partilerine ne demeli? Ranta gelince ortaklık etmekte beis görmemekteler.  Gerekçeleri “mevzuat” olamaz. Mevzuatı değiştirmek de ellerinde.”

Tarım alanlarının yağmalanmasına izin vermeyeceğiz

Derneğin açıklamasında projelerin aslında yazlık amaçlı toplu konut siteleri olduğuna ve bunun sonuçlarına dikkat çekildi:

• Mülkiyet çok hızlı bir şekilde el değiştirmekte,
  • Yerel halk yaşadığı bölgeden uzaklaşmak zorunda kalmakta,
  • Yerel aile işletmeleri bölge dışından gelen bölgeye yabancı büyük işletmelerle yer değiştirmekte,
  • Bölgenin sosyal ve kültürel yapısı bozulmakta,
  • Tarım alanları “marjinal tarım alanları”na dönüştürülerek ve betonlaştırılmakta,
  • Doğal alanların ve tarım alanlarının bütünselliği bozulmakta,
  • Bölgenin su kaynakları, yerel halkın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersizken, ekoturizm kılıfı ile ortaya çıkan zengin peyzajlı, havuzlu, lüks villalara tahsis edilmekte, mevcut su kaynaklarının hoyratça kullanılmasına, yer altı sularının gizli veya açıkça çekilerek su kaynaklarının azalmasına yol açmaktadır.”

Bölge halkının talep ettiği ekoturizm kriterleri de şu şekilde:

• Bölge köylüsünü rantla değil, üretimle kalkındıracak,
  • Köylerin doğal çevreyle birlikte korunduğu,
  • Yerel halkın refahının gözetildiği,
  • Küçük köylü üreticinin değer kazandığı,
  • Yerel kültürel değerlere özen gösteren,
  • Yerinde kalkınmaya önem veren bir ekoturizm.

Ekoloji örgütleri askıya çıkan yeni projelere itiraz edecek ve planları onaylanmış olanlar için de plan iptalleri için dava süreçlerini başlatacak.

Kaynak: Yeşil Gazete