Ana Sayfa > Bildiriler > İklim aktivistleri 2022’nin İlk İklim Grevine Hazırlanıyor

İklim aktivistleri 2022’nin İlk İklim Grevine Hazırlanıyor

25 Mart’ta yapılacak 2022’nin ilk Küresel İklim Grevi için hazırlıklarını sürdüren Youth For Climate ve Türkiye’deki aktivistleri, dünya liderlerinden boş vaatlerle oyalamaları bırakıp, gerçekçi anlamda iklim için acil eylem adımları atmaya başlamalarını talep ediyor.

İklim aktivistleri 25 Mart tarihindeki 2022’nin ilk “İklim Grevi”ne hazırlanıyorlar. 25 Mart’ta yapılacak Küresel İklim Grevi için hazırlıklarını sürdüren Youth For Climate Türkiye aktivistleri de, hazırlıklarını dünya liderlerinden boş vaatlerle oyalamalardan vaz geçmelerini ve gerçek bir iklim eylemine başlamalarını talebini ifade ederek 25 Mart İklim Grevi için çağrıda bulundu.

Aktivistler yayımladıkları çağrı metninde, iklim tazminatlarının hayırseverlik değil, siyasi gücün insanlara ve topluluklara geri döneceği, dönüştürücü bir adalet süreci olduğuna vurgu yaptı. İklim aktivisti gençler, dünya liderlerinden, yeşil “göz boyamalı” görüşmelerini durdurmasını talep ediyor ve “İklim Eylemi” adına yürüttükleri yalanları gerçek bir iklim eylemine dönüştürmelerini teşvik ediyor.

Hazırlıkları devam eden 25 Mart tarihindeki 2022’nin ilk İklim Grevi için kararlaştırılan eylemler ile yer ve saat açıklamaları daha sonra ilan edilecek.

İKLİM ADALETİ VE TAZMİNATİ İÇİN EYLEM

Youth For Climate Türkiye tarafından yapılan açıklamada, şu vurgulamalar yapıldı: “Bu süreç krediler şeklinde değil, yerli ve marjinal topluluklardan gelen taleplerin yerine getirilmesi; topraklarını geri almak, iklim krizinden en çok etkilenenlere uyum, kayıp ve hasarlar için kaynak sağlamak – küresel zenginlik, teknoloji ve bilgi ile siyasi gücün hem küresel kuzeyden küresel güneye hem de yukarıdan aşağıya yeniden dağıtılması şeklinde olmalı.”

Petrol şirketleri ve onları destekleyen daha bile büyük hükümetlerin reklamcıları tarafından hazırlanmış iyi ifadeli yalanları duymaktan bıktıklarını söyleyen Youth For Climate Türkiye aktivistleri, “Bu sefer, sadece taleplerimizi ortaya koymak için değil, insanları paradan daha fazla önemseyen sevgi, empati ve toplumlara özen gösteren sistemleri oluşturmak için sokaklara çıkacağız.

25 Mart 2022’de #KârDegilİnsanlar teması ile insanlara öncelik vermek için bir araya geleceğiz ve ortak vizyonumuz olan gezegenimizi tüm sakinlerine daha eşit ve iyi kılmak için bir araya gelmeye devam edeceğiz.”

Çağrıda bulunan Youth For Climate Belucistan‘dan, Belucistanlı aktivist Yusuf Baluch şunları söyledi: “Küresel Güneydeki savunmasız topluluklara günlük olarak acı çektirip yükünü taşıtırken, varlıklı ve zengin ülkelere kar sağlayan iklim krizi; kapitalist, sömürücü ve istismarcı sistemin bir sonucudur. İnsanları kazancın önüne koyarak iklim konusunda harekete geçilmesi için mücadele verirken iklim adaleti için de savaşmalıyız.”

Youth For Climate Türkiye’den Atlas Sarrafoğlu da, “Fosil yakıt şirketleri kayıp ve hasar için tazminat ödemek zorundadır. Adil bir dünyada, fosil yakıt şirketlerinin yöneticileri sorumlu tutulmalı. Gezegen B Yok” diye konuştu.

Youth For Climate aktivistleri, eylemleri için yer ve saat açıklamalarını organizasyonlar tamamlandığında açıklayacak.

Youth For Climate Türkiye, Türkiye’nin 2030 yılına kadar kömürden çıkması için bir kampanya da başlattı. Kampanyaya destek olmak, imzalamak ve paylaşmak için tıklayınız.