Ana Sayfa > Bildiriler > İkizköyün Dostları İnisiyatifi: Akbelen Ormanı’nın kömür madenine tahsisi iptal edilsin

İkizköyün Dostları İnisiyatifi, Akbelen Ormanı’nın kömür madenine tahsisinin iptali talebiyle Tarım ve Orman Bakanlığı önünde açıklama düzenledi.

İkizköyün Dostları İnisiyatifi, Akbelen Ormanı’nda başlatılan ağaç kesinine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya yaşam alanı savunucularının yanı sıra CHP ve Yeşil Sol Parti milletvekilleri de destek verdi. Açıklamada, “Akbelen’e dokunma”, “Akbelen ormanını vermeyeceğiz” yazılı dövizler taşırken, inisiyatif adına Deniz Gümüşel konuştu. Akbelen Ormanı’nın kömür için tamamen yok edilmeye çalışıldığını söyleyen Gümüşel, ormanların yok olmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

117 BİN İMZA BAKANLIĞI TESLİM EDİLDİ

İkizköylülerin iki yıldır yaşam alanlarının yok edilmemesi için direndiğini hatırlatan Gümüşel, “İkizköylüler yaşam alanlarının, tarım alanlarının, zeytinliklerinin kömür için yok edilmemesi için direniyorlar. İkizköylüler aynı zaman şu an hepimizin yaşamsal olarak risk altında bulunduğumuz iklim krizine karşı da seslerini yükseltiyorlar. Bir yandan orman yangınları sürerken, diğer taraftan zamansız yağmurlarla seller canlarımızı alırken, öbür taraftan yüksek sıcaklıklardan dolayı insanlar ve hayvanlar hasta olur ölürken, maalesef bir avuç kalan ekosistemlerimizin kömür madenide tahsis edilmiş olmasını protesto ediyoruz” dedi.

İkizköylülerin taleplerini Tarım ve Orman Bakanlığına iletmek için toplandıklarını ifade eden söyleyen Gümüşel, Akbelen Ormanı’nda maden ocağının açılmasına karşı 117 bin imza toplandığını ve toplanan imzaları bakanlığa sunacaklarını söyledi. Günüşel, “Bir önceki Tarım ve Orman Bakanı’nın şahsi olarak imzalamış olduğu Akbelen Ormanı’nın kömür madenine tahsisinin iptalini talep ediyoruz” diye konuştu.

“RANT İÇİN ORMANLARIN KATLEDİLMESİNE KARŞIYIZ”

TOMA ve jandarma eşliğinde başlayan ağaç kesimini eleştiren CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dincer ise, “İkizköyüler zeytinliklerine, ormanlarına, tarım alanlarına sahip çıkmak için oradalar. Köylüler bu nedenle şiddet gördü ve mahkeme kapılarında süründü. Dünya kömürden vazgeçmişken, birilerinin cebi dolsun diye rant için o güzelim ormanların, doğanın katledilmesine karşıtız. Doğanın korunması adına var gücümüzle direnişin yanındayız” dedi.

“KIYIM ARTIYOR”

Yeşil Sol Parti Van Milletvekilli Gülcan Kaçmaz da “Ekolojik kıyıma karşı mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Şirketlere peşkeş çekilmek istenen Akbelen Ormanı başta olmak üzere Türkiye’nin dört tarafından meydana gelen bu ekolojik yıkıma karşı mücadele içinde olacağız. İkizköylülerin yanındayız” diye konuştu.

Evrensel