Ana Sayfa > Bildiriler > Van’dan İkizköy’e Destek: Termik Santrallar Kapatılsın, Tek bir Ağaç Zarar Görmesin

Ağaç kesimlerinin devam ettiği Akbelen’de mücadele de her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Başta İkizköy sakinleri olmak üzere, ülke genelindeki birçok STK ve siyasi parti temsilcisi ile doğasever, devam eden kıyımın durdurulması için seslerini yükseltmeyi sürdürüyor. Tepkilerin dile getirildiği kentlerden biri olan Van’da basın açıklaması yapan kent bileşenleri, süren direnişi desteklediklerini ifade etti.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Akbelen Ormanı’na Pazartesi 05.45 itibarıyla jandarma kuvvetleri ve 4 adet TOMA Akbelen Ormanı’na girdi. Tüm direniş çabalarına rağmen bölgedeki ağaç kesimleri devam ediyor.

Süren doğa kıyımına karşı İkizköy sakinlerinin mücadelesi söz konusuyken Türkiye’nin dört bir yanından ağaç kesimlerine tepkiler yağmaya devam ediyor. Tepkinin gösterildiği kentlerden biri de Van oldu.

Kent merkezinde bulunan Ehemedê Xanê Parkı’nda bir araya gelen kalabalık bir grup yaptığı basın açıklaması ile Akbelen’deki tahribatı protesto etti. Van Çevre Derneği’nin öncülük ettiği açıklamaya kentteki birçok STK ve siyasi parti temsilcisi katıldı.

“AKP İktidarı İklim Krizi Yokmuş gibi Ormanları Yok Ediyor”

Açıklama metnini okuyan Van Çevre Derneği Yönetim Kurulu başkanı Ali Kalçık, Akbelen’deki ormanların yok olması durumunda Bodrum’un susuz kalacağını ifade etti. Ormanın su kaynakları açısından önemini anlatan Kalçık, “Bodrum’un su kaynağının çoğu Akbelen Ormanları’ndan gelen yüzey suyu akıntısından oluşmaktadır. Ormanda ağaçlar kesilip kömür için devasa cehennem çukuru açıldığında yeraltı suyu da çekilecek, Bodrum susuz bırakılacaktır. Akbelen yakınlarındaki ormanlık alanlar yakın zaman önce Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallarına kömür sağlamak için yok edildiler. Bölgede doğanın son kalelerinden Akbelen Ormanı’nda ağaç kesimi derhal durdurulmalıdır. İklim krizinin etkilerini dayanılmaz sıcaklık, kuraklık, haftalarca süren yangınlar ve ani bastıran seller olarak derinden hissediyoruz. Ancak AKP iktidarı sanki iklim krizi yokmuş gibi ve yakın gelecekte susuzluk, kuraklık, açlık ve ölümler yaşanmayacakmış gibi ormanları yok ederek termik santralları çalıştırmayı sürdürmektedir” ifadelerine yer verdi.

“Termik Santrallar Derhal Kapatılmalı”

Kalçık, termik santralların bir an evvel kapatılması gerektiğini dile getirdikten sonra şunları söyledi: “Termik santrallar kömürü yakarak havaya bıraktığı karbondioksit ile iklim krizini daha da derinleştirip etkisini çoğaltırken, ormanlar havadaki karbondioksiti alarak iklim krizi etkilerini azaltırlar. Anlaşılan AKP iktidarı iklim krizinin etkilerini anlamak için kitleler halinde ölmeye başlamamızı bekliyor. Derhal bu yanlıştan geri dönülmeli, termik santrallar kapatılarak ormanlarda tek bir ağaca bile zarar verilmesinin önüne geçilmeli”

Akbelen’de süren direnişe tam destek verdiklerini ifade eden Kalçık sözlerini şu şekilde tamamladı: “Van ÇEVDER ve EKOLOJİ HAREKETİ olarak Akbelen’de direnişi sürdüren İkizköylülere desteği tamdır. Toprağını, ormanını, havasını ve suyunu savunan İkizköylüler ve direnişe destek veren diğer köylerden yurttaşlarımızı gönülden destekliyoruz. Tüm termik santrallar derhal kapatılmalı. Hangi nedenle olursa olsun, ormanda tek bir ağaca bile zarar verecek projelere izin verilmemeli”

İklim Haber