Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > İkizköylüler ve yurttaşlar bir araya geldi: Nöbet alanında bayramlaşma

İkizköylüler ve yurttaşlar bir araya geldi: Nöbet alanında bayramlaşma

Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan Muğla Milas’taki YK Enerji’nin termik santralına karşı doğal alanlarını koruyan köylüler, Şeker Bayramı’nı nöbet alanında kutladı.

Limak Holding ve İÇTAŞ’ın ortak projesi olan Muğla Milas ilçesine bağlı İkizköy yakınlarındaki YK Enerji’nin termik santralına yakıt sağlamak için yok edilen Akbelen Ormanı için köylülerin direnişi sürüyor. Şirketin maden ruhsat sahasının uzandığı zeytinlik ve tarım arazilerininin kömüre kurban edilmemesi için nöbetlerine devam eden köylüler Şeker Bayramı’nı da nöbet alanında kutladı.

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde İkizköy‘de Akbelen Ormanı’nı koruyan köylülerden ve İkizköy Çevre Komitesi’nden Nejla Işık İkizköy’ün yeni muhtarı olmuştu. Akbelen direnişçisi Nejla Işık, yaptığı açıklamada “Tüm köylülerimizle birlikte tek yumruk olduk ve bugün bu başarıyı hep beraber kucakladık. Köyümüz ve köylümüz kazandı” ifadelerinde bulunmuştu.

İkizköy Çevre Komitesi’nden Nejla Işık İkizköy’ün yeni muhtarı oldu.

İlgili haber için tıklayınız: Akbelen Direnişçisi Nejla Işık İkizköy Muhtarı Oldu

NE OLMUŞTU?

Kapatma kararı olmasına karşın çalışmaya devam eden YK Enerji’nin termik santralına kömür sağlanması için Milas’ın birçok noktasında maden çalışması yürütülüyor. Bölgede 23 bin hektarlık ruhsatı bulunan şirkler, geçen yaz da tüm itirazlara karşın Akbelen Ormanı’nda çalışmalara başladı. Bölgede yaşan köylüler ormanlarını vermemek için beş yıldır hukuki süreç yürütürken 2 yıldır da alanda nöbet tutuyor.

Bölgede 23 bin hektarlık ruhsatı bulunan şirketler Işıklar köyünden sonra Akbelen Ormanı’nda çalışma başlatmak için adım atmıştı.

Bölgede yaşan köylüler ormanlarını vermemek için beş yıldır hukuki süreç yürütürken 2 yıldır da alanda nöbet tutuyordu. Buna karşın şirket, kolluk kuvvetleriyle birlikte geçen yaz Akbelen Ormanı’na girerek alandaki ağaçları kesti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 11 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 8247 sayılı acele kamulaştırma kararıyla Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştı. Karar, 14 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla iptal edilmişti.