Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > Akbelen Direnişçisi Nejla Işık İkizköy Muhtarı Oldu

Akbelen Direnişçisi Nejla Işık İkizköy Muhtarı Oldu

Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı’nı koruyan köylülerden ve İkizköy Çevre Komistesi’nden Nejla Işık İkizköy’ün yeni muhtarı oldu. Akbelen direnişçisi Nejla Işık, “Tüm köylülerimizle birlikte tek yumruk olduk ve bugün bu başarıyı hep beraber kucakladık. Köyümüz ve köylümüz kazandı” dedi.

Muğla ili Milas ilçesine bağlı İkizköy mevkiindeki Akbelen’de doğayı, ormanı ve tarım arazilerini maden şirketine karşı savunan İkizköy Çevre Komitesi’nden Nejla Işık, İkizköy’ün yeni muhtarı oldu. Işık, “Şirketin baskılarına rağmen, türlü oyunlarına parasına rağmen, her şeye rağmen burada yüreğimizi koyduk ortaya. Biziz dedik ve köyümüz kazandı. Bu toprakları, bu köyleri, bu madene teslim etmemek için elimizdeki mührümüzle beraber mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

Muğla’nın Milas ilçesi Akbelen Ormanı’nı korumak için direnen köylülerden İkizköy Çevre Komitesi üyesi Nejla Işık, resmi olmayan yerel seçim sonuçlarına göre İkizköy’ün yeni muhtarı oldu. Maden şirketine karşı ormanı, doğayı ve toprağı korumak için yıllardır mücadele eden Işık, 93 oyla seçimi kazandı. Rakibi ise 71 oy aldı.

Işık, ANKA Haber Ajansına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Onurlu mücadelemizle hak edilmiş çok emek verilmiş bir kazanımdır bu. Şirketin baskılarına rağmen, türlü oyunlarına parasına rağmen, parasına rağmen, her şeye rağmen burada yüreğimizi koyduk ortaya. Biziz dedik ve köyümüz kazandı. Burada bir kadın devrimi gerçekleşti. Bunun arkası gelecek. Elimizdeki bu güçle gidebileceğimiz her yere gideceğiz. Bu toprakları, bu köyleri bu madene teslim etmemek için elimizdeki mührümüzle beraber mücadelemize devam edeceğiz. Herkese gönülden teşekkür ediyorum köylümüzün mücadelesi ve kazanımıdır. İkizköy kazandı.”

NE OLMUŞTU?

Kapatma kararı olmasına karşın çalışmaya devam eden YK Enerji’nin termik santralına kömür sağlanması için Milas’ın birçok noktasında maden çalışması yürütülüyor.

Bölgede 23 bin hektarlık ruhsatı bulunan şirketler Işıklar köyünden sonra Akbelen Ormanı’nda çalışma başlatmak için adım atmıştı.

Bölgede yaşan köylüler ormanlarını vermemek için beş yıldır hukuki süreç yürütürken 2 yıldır da alanda nöbet tutuyordu. Buna karşın şirket, kolluk kuvvetleriyle birlikte geçen yaz Akbelen Ormanı’na girerek alandaki ağaçları kesti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 11 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 8247 sayılı acele kamulaştırma kararıyla Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştı. Karar, 14 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla iptal edilmişti.