Ana Sayfa > Bildiriler > İkizköylüler: ‘Madene Verecek Köyümüz Yok, Madenin İşletme İzni İptal Edilmeli’

İkizköylüler: ‘Madene Verecek Köyümüz Yok, Madenin İşletme İzni İptal Edilmeli’

Muğla’da Akbelen Ormanı çevresindeki tarım arazilerinin linyit madeni sahasına açılmasına yönelik 3 gün önce alınan kararın bugün iptal edilmesini İkizköylüler olumlu karşıladı. Maden sahasının bulunduğu alandan traktörde görüntülerini çeken İkizköylüler, “Ölmek var, dönmek yok”, “Madene teslim olmak yok”, “Madene verecek köyümüz yok” sloganları attı. Akbelen’de maden tehdidinin sürdüğünü söyleyen Av. Arif Ali Cangı ve İkizköy Muhtar Adayı Necla Işık, madenin izinlerinin iptal edilmesi gerektiğini belirtti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 11 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 8247 sayılı acele kamulaştırma kararıyla Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştı. Karar, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla iptal edilmişti.

İlgili haber: Erdoğan, Akbelen’de Maden Sahası İçin Verdiği Acele Kamulaştırma Kararını 3 Gün Sonra Kaldırdı

AKBELEN TALANINA SEÇİM MOLASI GİBİ

Kararı olumlu karşılayan İkizköylüler maden sahasının bulunduğu alanda traktörden çektikleri görüntülerini paylaştı. Köylülerden Nejla Işık, “Topraklarımızı, yaşamlarımızı gasp etmeye çalışsalar da mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. İkizköylüler olarak sonuna kadar köyümüze sahip çıkacağız.” dedi. Köylüler, “Ölmek var, dönmek yok”, “Madene teslim olmak yok”, “Madene verecek köyümüz yok” sloganları attı.

Tehlikenin sürdüğünü, seçimden sonra yine kamulaştırma kararı alınabileceğini belirten İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, madenin izinlerinin de iptal edilmesi gerektiğini belirtti. İkizköy Muhtar Adayı Necla Işık da kararın bugüne kadar sürdürdükleri mücadelenin bir sonucu olduğunu söyledi.

“KARAR MÜCADELEMİZİN KAZANIMI”

Kararın iptal edilmesi üzerine gazetemize konuşan İkizköy Muhtar Adayı Necla Işık, “Biz 5 senedir bu toprakları korumak için mücadele ediyoruz. Kamulaştırma kararının iptal edilmesinde seçimin büyük bir etkisi olduğunun farkındayız ancak bu mücadelemizin bir kazanımıdır. İki gündür de köylüler olarak dik duruş sergiledik ve dava açmaya hazırlanıyorduk. Bir gecede tüm mal varlığımıza, neyimiz var neyimiz yoksa çöktüler. Kamulaştırma kararı savaş anında olur. Akbelen’de kamu yararı köylerimizin madende peşkeş çekilmemesiyle, üretimle olur ancak burada yarar sadece iki tane şirketin yararı. Mücadeleyi de kesinlikle bırakmayacağız. Ölmek var dönmek yok” dedi.

Seçimden sonra yeniden bir kamulaştırma kararıyla karşı karşıya kalmak istemediklerini vurgulayan Işık, “Buraya gelen adaylara da ‘Oy istemeye geliyorsunuz ama bugün oy istemeye geldiğiniz köy kamulaştırılıyor. Biz köyümüzün şu eksiği var diyemiyoruz çünkü köyümüz yok olma tehsisi altında. Önce bunu durdurun. Marjinal diye adlandırılan biziz ama biz köylüyüz. Burada doğduk burada ölmek istiyoruz, üretmek istiyoruz’ dedik. Cumhurbaşkanının iptal kararını söz olarak kabul ediyoruz ve seçimden sonra da yeni bir kamulaştırma kararı getirilmemesini istiyoruz. Biz ormanımızı madene vermek istemiyoruz ve Cumhurbaşkanından bunun da garantisini istiyoruz. Bu maden dursun ve ormanlarımız, tarlalarımız madenlere peşkeş çekilmesin. Aday olanlara da sesleniyoruz, gelsinler burada köylünün yanında yer alsınlar. Köylünün sesini kısmaktan vazgeçsinler” ifadelerini kullandı.

“MADENİN İŞLETME İZNİ İPTAL EDİLMELİ”

Kararı değerlendiren, İkizköylülerin avukatı Arif Ali Cangı, “Sorunun çözümü için Akbelen orman sahasındaki maden ocağı çalışmaları durdurulmalı” dedi.

İkizköy, Çamköy ve Karacahisar için verilen acele kamulaştırmaları geri alınması üzerine konuşan Avukat Cangı, “Büyük bir yanlıştan dönüldü. Ancak tehlike geçmiş değil. Özellikle seçimden sonra yeniden kamulaştırma kararları alınabilir. Zaten geri alınan acele kamulaştırma kararının uygulanması olanaksızdı. Danıştayın doğrudan yürütmeyi durdurma kararı vereceği belliydi. Diğer yandan İkizköy, Çamköy, Karacahisar köylüleri ve onların dostları buna izin kesinlikle vermeyeceklerdi.

Sorunun çözümü için öncelikle 86541 sicil numaralı linyit madeni işletme ruhsatı ve işletme izni iptal edilmelidir. Akbelen orman sahasındaki maden ocağı çalışmaları durdurulmalı, sahanın rehalitasyonu yapılıp, yeniden orman haline gelmesinin koşulları yaratılmalıdır. AİHM’in  2005 kararı gereği, Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan Termik Santralleri kapatılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Evrensel