Ana Sayfa > Haberler > Erdoğan’dan geri adım: Akbelen’de Maden Sahası İçin Verdiği Acele Kamulaştırma Kararını Kaldırdı

Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nın çevresindeki linyit madeni sahası için kamulaştırma kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla iptal edildi. Alınan karar Resmi Gazete’de yayımlandı.

İlgili haber için tıklayınız: Akbelen Ormanı Çevresindeki Tarım Arazileri Maden Sahası Olarak Kamulaştırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan kararıyla Akbelen Ormanı çevresindeki 190 parsellik tarım arazisinin acele kamulaştırılması hakkında verdiği kararı iptal etti.

11 MART’TA İMZALADI 14 MART’TA GERİ ÇEKTİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 11 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan 8247 sayılı acele kamulaştırma kararına göre; Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen Ormanı’nın çevresindeki 190 parsellik tarım arazisi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştı.

KARAR YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILDI

Akbelen Ormanı’nın bulunduğu Milas’ın İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içindeki 190 parsellik arazi, linyit madeni sahası olarak kullanılmak üzere Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırılmıştı. Kararda, tarım arazilerinin olduğu söz konusu sahanın “S:86541” numaralı linyit işletme ruhsatlı saha olduğu belirtilmişti.

Muğla Milas’a bağlı İkizköy, Çamköy ve Karacahisar sınırları içinde yer alan ve acele kamulaştırılan arazilere ilişkin yeni karar, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Bugün yayımlanan Resmi Gazete’deki 8259 sayılı kararda, söz konusu kamulaştırma kararının yürürlükten kaldırılmasına karar verildiği ifade edildi.

ÇEVRECİLER ve YÖRE HALKI TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Erdoğan’ın 11 Mart’ta verdiği kamulaştırma kararına İkizköy savunucuları, çevreciler, siyasiler ve yurttaşlar tepki göstermişti.

İlgili haber: Kamulaştırma Kararına Tepki: Toprağımız Şirketlere Peşkeş Çekiliyor

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali’nin sahasını genişletmek için İkizköy’deki Akbelen Ormanları’nın çevresinde yer alan 190 parsellik arazi linyit maden sahası olarak kullanılmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “acele kamulaştırma” kararı verilmişti. Karara ilişkin konuşan İkizköylülerin gönüllü avukatlarından Arif Ali Cangı, “Acele kamulaştırma kararlarını düzenleyen kanun ‘Yurt savunması müdafa’ diye başlayan bir yasal düzenleme. Yani öyle bir acele olmalı ki yurt savunmasını gerektiren özel mülklerin acele kamulaştırılması söz konusu olsun. Yasada daha sonra yapılan düzenleme ile önce Bakanlar Kurulu şimdi de Cumhurbaşkanı tarafından aceleciliğine karar alınan hallerde bu düzenlemeye eklendi. Milas, İkizköy, Çamkay ve Karacahisar’da alınan bu karar tamamıyla Cumhurbaşkanının takdiri ile alınan bir karardır. O yüzden bu kararın bir dayanağı yoktur” demiş ve hukuki sürecin devam ettiğini söylemişti.

Yöre halkı ise karara “Sularımız gittikten sonra, köyde üretim yapamadıktan sonra Cumhurbaşkanı sarayında ne yiyecek?” sözleriyle tepki göstermişti.