Ana Sayfa > Bileşen Etkinlikleri > İkizköylüler Akbelen Ormanı’nı korumak için bayramda da nöbette

İkizköylüler Akbelen Ormanı’nı korumak için bayramda da nöbette

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi’nde bulunan Akbelen Ormanı’nda termik santral yapımından dolayı kesilmek istenen ağaçlar için köylülerin mücadelesi bayramda da devam ediyor.

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi’nde Akbelen Ormanı’nda termik santral yapmak isteyen şirketin mahkeme kararını beklemeden ağaçları kesmek istemesine karşı köylülerin direnişi dün de devam etti. Bölgede çadır kuran onlarca köylü, Kurban Bayramı’nı fırsat bilen işçilerin gelmemesi için nöbet tutuyor.

Geçen Ramazan Bayramı arifesinde Rize‘de İkizdereli yurttaşlar taşocağı için orman katliamı yapılmasına karşı verdikleri mücadele gündemdeydi. Bu bayram arifesinde ise Muğla‘da İkizköylü yurttaşlar Akbelen ormanlarında kömür ocağı için yapılmak istenen kesime karşı mücadele ediyor.

İKİZKÖYLÜLER BAYRAMDA DA AĞAÇ KATLİAMINA KARŞI NÖBETTE

Evlerinde aileleri ile bayramlaşma yerine ağaç nöbeti tutan İkizköylüler, kendilerini susuz bırakan kömür madenleri ve termik santrallere karşı su hakkı için verdikleri mücadeleden sonra, şimdi de Akbelen ormanlarında kömür ocağı için yapılmak istenen kesime karşı mücadele ediyor. Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy sınırları içerisindeki Akbelen ormanlarında 600 dönümlük alanın kömür ocağına çevrilmek istenmesi nedeniyle ormanlık alanda 15 Temmuz tarihinde ağaç kesiminin başlatılması üzerine köylü yurttaşlar tepki göstermiş ve kızılçam ağaçlarının kesiminin durdurulmasını sağlamıştı. Kesimi bırakan işçiler bölgeden ayrılırken köylüler çadır kurarak “Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz” yazılı pankart asarak nöbet tutmaya başlamışlardı. Köylülere milletvekilleri, belediye başkanları, MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) ve STK’ler ile sanatçılarda da destek veriyor.

Hukuksal süreç halen devam etmesine rağmen, Mahkeme kararını beklemeden bölgede ağaç kesilmesine isyan eden İkizköylüler, Akbelen ormanının yok edilmesine karşı nöbetlerini bayramda da sürdürme kararlığında ve “Her ağacı tek tek savunacağız” diyorlar. Bölgede Yeniköy-Kemerköy Termik Santralleri için açılmak istenen kömür madenleri yüzünden 740 dönümlük kızılçam ağacı kesilmek isteniyor. Köylüler projeye karşı dava açmıştı.

BİLİRKİŞİ BEKLENİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, 740 dönüm üzerine Milas’taki termik santrala kömür madeni açmak için izin vermişti. Köylüler, Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğüne karşı dava açmıştı. Mahkeme, idarenin savunmasını aldıktan sonra, ormanda bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti. Hukuksal süreç devam etmesine rağmen Akbelen ormanında şirket tarafından bilirkişi keşfi ve mahkeme kararını beklemeden ağaç kesimine başlanması yöre halkını isyan ettirmişti. Ağaç katliamına tepki göstererek ağaç kesimini durduran İkizköylü yurttaşlar, Akbelen ormanının ve ağaçları korumak için nöbet tutmaya başlarken, haklı davalarında yalnız da kalmadılar. Çadır nöbetine başlayan köylü yuttaşlara milletvekilleri, belediye başkanları, MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) ve STK’ler ile sanatçılarda da destek verilmeye başlanması, köylülerin Akbelen Ormanı’nı korumak için bayramda da mücadele etmesine sahne oluyor. Akbelen Ormanı’nda termik santral yapmak isteyen şirketin mahkeme kararını beklemeden ağaçları kesmek istemesine karşı köylülerin direnişi bayram arefesi olan dün (19 Temmuz) de devam etmişti.

ÜNLÜ SANATÇILAR DA DESTEK VERİYOR

Köylülerin direnişine CHP’li milletvekilleri ve belediye başkanları, MUÇEP ve STK’lar yanı sıra ünlü sanatçılar da destek veriyor. Beren Saat, Murat Boz, Özge Özpirinççi, Aleyna Boz, Öykü Karayel, Merve Özbey, Seda Bakan gibi ünlü sanatçı ve oyuncular İkizköylü yurttaşların orman katliamına karşı direnişine ve başlattıkları çadır nöbetine sosyal medyadan destek paylaşımı yaptılar.