Ana Sayfa > Haberler > HES değil adeta Berlin Duvarı yapılıyor: Güneysu Gürgen köyü ikiye bölündü!

HES değil adeta Berlin Duvarı yapılıyor: Güneysu Gürgen köyü ikiye bölündü!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın babaocağı olan Rize’nin Güneysu İlçesine bağlı Gürgen köyünde, hukuksuz şekilde HES yapan şirket koronavirüs salgınını da fırsat bildi. Gürgen Deresi üzerinde Yargı’ya taşınmasına rağmen çalışmalarına devam eden HES inşaatı, köyü adeta Kuzey ve Güney olarak ikiye böldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın babaocağı olan Rize’nin Güneysu İlçesine bağlı Gürgen köyünde Baro Enerji tarafından hukuksuz bir şekilde yapılmaya devam eden Alicik HES çalışmaları Koronavirüs salgını süresince de hız kesmiyor.

Gürgen köyünde, vatandaşlara “yol yapıyoruz” denilerek dere üzerinde başlatılan HES inşaatı çalışmalarının hukuksuz bir şekilde sürdüğünü ifade eden Gürgen köyü sakinleri 16 Ocak 2020 tarihinde “HES inşaatının durdurulması” için Rize Adliyesi’nde dava açmışlardı. Vatandaşların projenin durdurularak iptal edilmesi için açtığı davada son gelinen nokta; mahkemenin verdiği “bilirkişi keşfi yapılması” kararı oldu.

HES inşaatı mahkemeye taşındığı ve hukuksal süreç halen devam ettiği halde çalışmalarına ara vermeksizin devam eden Baro Enerji, dere içinde yaptığı metrelerce yükseklikteki duvar ile adete köyü ikiye bölmüş durumda.

“BERLİN DUVARI GİBİ KÖYÜ İKİYE BÖLDÜLER”

Konuyla ilgili Handüzü Yaylası Kültür, Çevre ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği adına bir açıklama yapan Ceyhun Kalender, “Berlin duvarı gibi, resmen köyü kuzey ve güney diye ikiye ayırdılar. Alicik HES inşaatının bu şekilde hukuksuz devam etmesi, bu işe onay verenlerin, göz yumanların vicdanını hiç mi sızlatmıyor?” dedi.

Konunun yargıda olduğunu, bilirkişi heyetinin belirlenmesinin ve keşif tarihinin bilinmeyen bir tarihe ertelenmesinin daha büyük sıkıntıları beraberinde getireceğini belirten Kalender şunları dile getirdi: Ancak şirket bu süreci avantaja dönüştürerek çalışmalarına hız vermiştir. Bizim isteğimiz hukukun bir an önce tecelli etmesidir. Yoksa geri dönüşü imkânsız zararların ortaya çıkacağı muhakkaktır.” Kalender, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in “Geciken adalet, adalet değildir” sözünü hatırlatarak bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini vurguladı.