Ana Sayfa > Haberler > Güneysu Gürgen Köyünde HES için mahkeme Bilirkişi İncelemesi istedi

Güneysu Gürgen Köyünde HES için mahkeme Bilirkişi İncelemesi istedi

Güneysu Gürgen Köyünde devam eden Alicik HES ile ilgili Rize İdare Mahkemesi, nihai karar öncesi Bilirkişi İncelemesi yapılması yönünde karar verdi.

Tayyip Erdoğan‘ın doğduğu köy olarak da bilinen Güneysu Gürgen Köyü‘ndeki vatandaşlar, daha önce Erdoğan’a da seslerini duyurmaya çalışarak yaşadıkları karşısında “Gönüllerden uzaklaşıyorsunuz” eleştirisinde bulunmuştu. İlk başta “yol yapacağız” diye gelen şirketin yol yerine HES yapımına başladığını sonradan fark eden Gürgen köylüleri “kandırıldık” şeklinde tepkilerini dile getirerek, Erdoğan’a da “Bir daha buraya gelemeyeceksiniz, çünkü köyümüz yok oluyor” diye seslenmişti.

Kandırıldıklarını belirten ve buna karşı öfkeli olan köy halkı, yapılmak istenen HES projesine karşı bir yandan dava açıp hukuk mücadelesi yürütürken, bir yandan da HES inşaatını engellemek için şantiyeyi basıp iş makinelerini durdurmuş, ardından da alanda nöbet tutmaya başlamışlardı. Edinilen bilgilere göre; vatandaşların projenin durdurularak iptal edilmesi için açtığı davada son gelinen nokta; mahkemenin verdiği “bilirkişi keşfi yapılması” kararı oldu.

“BİLİRKİŞİ İNCELESİN” KARARINI UMUT VERİCİ BULUYORUZ

Handüzü Yaylası Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Ceyhun Kalender, konu ile ilgili olarak Rizevizyon‘a bu kararın olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Kalender açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Daha önce İdlib saldırısında askerlerimizin şehit olması ve ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs salgını dolayısıyla burada yaşananlarla gündemi meşgul etmek istemedik. Ancak bunu fırsat bilen şirket, yedi ay boyunca hukuksuz çalışan şirket, bu süreçte tutumunda hiçbir değişiklik yapmadan çalışmalarını hızlandırarak devam ettirdi. Zaten baştan beri sürekli bir kandırmaca içindeydiler. Bu hukuksuzlukları en üst düzeyde şirkete bildirildi ve yaptıkları çalışmalar durdurularak para cezası kesildi. Ancak ne hikmetse bütün hukuki engellemeler şirketin hızını kesemedi veya kesmedi. Sonuç olarak Rize İdare Mahkemesinin Bilirkişi İncelemesi kararını olumlu buluyoruz. Çünkü vicdan sahibi hiçbir bilim adamı buradaki talanı, hukuksuzluğu, doğa katliamını görmezden gelemez. Bu konuda bilirkişi heyetinin tutacağı raporun, mahkemenin ÇED Raporunu iptal etmesi için yeterli olacağına eminiz.

SAĞLIK BAKANLIĞI “EVDE KAL, SOSYAL MESAFEYİ KORU” DİYOR AMA ŞİRKET ALDIRMIYOR

Resmî olsun özel olsun bütün kurumlarda işe ara verildi, yarı zamanlı çalışma programına geçildi veya evden iş takibi yapılmaya başlandı. Birçok kurum iş yerini buna göre düzenledi, kendine göre tedbirler aldı. Aynı zamanda yasalara uyarak vatandaşlık görevini yerine getirdi.

Ancak ne yazık ki bu tedbirler malesef şirketi hiç etkilememiş görünüyor. Çalışmaların yapıldığı mahallelerdeki vatandaşların bildirdiğine göre ne çalışma alanında ne de şantiyede bu kurallara riayet edilmemektedir.

VATANDAŞLARDAN ORTAK SES: “SUYUMUZU ALDINIZ, BARİ SAĞLIĞIMIZI ALMAYIN”

Çalışma alanında ikamet eden vatandaşlar, bu sorumsuz davranışlardan şikayetçi olmaktadırlar. Bir taraftan bütün ülkeye “Evde Kal” denilirken, şirketin bu yönde tedbir almaması, özellikle şantiyede çok farklı şehirlerden gelen insanların birlikte kalması, birlikte yemek yemesi vatandaşları bir o kadar daha tedirgin etmektedir.

TELAFİSİ İMKANSIZ ZARARLAR DOĞABİLİR!

Hukuki süreçle ilgili bir değerlendirme yapan davanın avukatı Remzi Kazmaz da, doğru olanın Yürütmeyi Durdurma kararından sonra Bilirkişi İncelemesi yapılmasıydı. Ancak bu karar da bizim açımızdan olumlu bir karardır” dedi. Av. Remzi Kazmaz açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Güneysu Gürgen Deresi üzerinde kurulmaya çalışılan HES’lerle ilgili bütün Türkiye’de kamuoyu bilgi sahibidir. Bu konuyu takip eden herkes yüce mahkemeden olumlu bir karar beklemekteydi. Aynı zamanda bir hukukçu olarak da böyle bir kararın verilmesini beklemekteydik.

İYUK (İdari Yargılama Usulu Kanunu) 27. Maddeye göre Danıştay veya İdari Mahkemeler, idari işlemlerin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması, idari işlerin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte oluşması durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan sonra yürütmenin durdurulmasına karar verebilir. Durum çok açık ve net! Durum aynen İYUK 27. Maddenin şartlarını taşıyor.

Gürgen deresi üzerinde bu şekilde HES çalışmaların devam etmesi durumunda, telefisi imkansız çok büyük zararlar ortaya çıkacaktır. Ayrıca yapılan işler hem hukuka hem de iş ahlakına aykırı. “Yol yapıyoruz” dediler, halka yalan söyleyerek başladıkları HES çalışmalarında kendi ÇED Raporlarına bile uymayarak hukuku tamamen katlettiler. Burada takdiri kamuoyuna bırakıyorum. Neticede Bilirkişi İncelemesi sonucunda hazırlanacak raporun, baştan beri hukuksuz ve kaçak bir şekilde devam eden bu HES’e ait ÇED Raporunun iptali için yeterli olduğunu düşünüyoruz.”