Ana Sayfa > Arkeoloji > Hasankeyf’te tarihi Küçük Saray betona gömülüyor!

Hasankeyf’te tarihi Küçük Saray betona gömülüyor!

Su tutma işlemlerinin sürdüğü Ilısu Barajı nedeniyle 12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf’te, tarihi eserlerin “koruma” adı altında taşınması, taşınamayacak olanların ise betonlaştırması çalışmaları devam ediyor. Hasankeyf’te tarihi Küçük Saray betona gömülüyor!

Hasankeyf’te bugüne kadar Zeynelbey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Orta Kapı, Kızlar (Eyyubi) Camisi Doğu ve Batı Bloku, Kızlar (Eyyubi) Camisi Kuzey ve Güney Duvarı, Süleyman Han Camisi külliyesi, taç kapı ve çeşme, Süleyman Han Camisi külliyesi ve minaresi yerlerinden sökülüp, taşındı.

Şimdiye kadar sadece minaresi taşınan tarihi caminin harim duvarı, taç kapı ve giriş bölümünün yerinden sökülmesi çalışmaları ise hali hazırda sürüyor. Toplamda 4 buçuk metre yüksekliğe ulaştırılmasının ardından taşınacak eserin yükseltilme işlemlerinde ikinci aşamaya geçildi. İlk aşamada 1 metre 70 santim, ikinci aşamada 1 metre 70 santim daha yükseltilen eserin yüksekliği şu ana kadar 3 metre 40 santime ulaştı.

Aylar önce özel bir araç üzerine bırakılan camiinin duvarlarındaki çatlaklar ise gözle görülür durumda.

Uzmanların uyarıları dinlenmiyor

Tarihi eserlerin taşınması işlemlerinin sürdüğü kentte, diğer yanda devam eden su tutma işlemlerinin tamamlanması ile birlikte kent sular altında kalacak. Su kotunun Küçük Saray’ın penceresine kadar ulaşacak.

Ancak kentin kireçli toprak yapısı nedeniyle uzmanların tahrip olacağı uyarısında bulunduğu kale duvarları da “koruma” adı altında yine betonlaştırılıyor. Dev şantiye araçları ile haftalardır süren betonlaştırma çalışmasının kalede nasıl bir tahribata yol açtığı ise bilinmiyor. Kente yine boşaltılan alanda arkeolojik kazı çalışmaları da devam ediyor.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı