Ana Sayfa > Bildiriler > ‘İklim, Haklar ve İnsanlığın Hayatta Kalması Zirvesi Beyannamesi’ne Ekoloji Kolektifi Derneği de İmzacı Oldu

18-19 Eylül 2019 tarihlerinde Amnesty International ve Greenpeace International tarafından New York’ta Birleşmiş Milletler İklim Hareketi Zirvesi öncesi organize edilen “İklim, Haklar ve İnsanlığın Hayatta Kalması Zirvesi”, önemli bir beyanname ile sonuçlandı. Zirveye katılan çeşitli örgütlerin katkısıyla hazırlanan bu beyanname ile iklim kriziyle mücadelenin yapı taşları vurgulanarak, iklim adaletine erişme yolunda paylaşılan ortak endişeler ve vizyon ortaya konuldu.

Türkiye’den ilk ve tek imzacı örgüt

Türkiye’den de Ekoloji Kolektifi Derneği, “İklim, Haklar ve İnsanlığın Hayatta Kalması Zirvesi” Beyannamesine imzacı oldu. Konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre; Beyanname çerçevesi, hedefleri ve içeriği yönünden büyük önem arz etmesi ve iklim adaleti vizyonu ile bire bir örtüşmesi dolayısıyla Ekoloji Kolektifi Derneği tarafından imza atıldı. Ekoloji Kolektifi Derneği, 414 imzacı içinde Türkiye’den Beyannameye imza atan şu ana kadar ilk ve tek örgüt olarak da yer alıyor.

Konu ile ilgili Ekoloji Kolektifi Derneği’nin açıklamasında: “Söz konusu Zirve, insan hakları ve iklim değişikliği konusunda düzenlenen ilk zirve olması bakımından büyük önem taşıyor. Bu bağlamda hazırlanan Beyanname ise, benimsediği insan hakları odaklı yaklaşım ve hakkaniyet vurgusu ile, iklim krizine neden olanların sorumlu tutulması ve özellikle iklim kriziyle mücadelede başı çeken aktivistlerin korunması konularında net ifadeler içeriyor. Beyanname, ortaya koyduğu hedeflerin ve kararlılığın temeline krizden başlıca etkilenen insanlar ile paydaşları ve onların katılım hakkını yerleştiriyor” denildi.

“İklim, Haklar ve İnsanlığın Hayatta Kalması Zirvesi” Beyannamesi’nin Amnesty International ekibi tarafından Ekoloji Kolektifi Derneği’nin talebi üzerine Türkçe çevirisi de yapıldı.

Beyannameyi indirmek için tıklayınız