Ana Sayfa > Dünya > Greta Thunberg ve “Fridays for Future”, Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi

Greta Thunberg ve “Fridays for Future”, Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi

Genç iklim aktivisti Greta Thunberg (17), Milletvekilleri Jens Holm ve Hakan Svenneling, genç aktivistin adını adaylık sürecinin sona ermesinden hemen önce listeye ekledi. İsveçli 2 milletvekili tarafından Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Greta böylece Nobel için 2’nci kez aday gösterilmiş oldu.

TIME dergisi de geleneksel seçiminde Thunberg’i 2019 yılı için “yılın insanı” olarak belirlemişti. Thunberg Eylül ayında ise “Alternatif Nobel Ödülleri” olarak bilinen Doğru Yaşam Ödülü‘nü almıştı. Thunberg’in ödülü “bilimsel bulguları yansıtarak iklim konusunda acil olarak eylemde bulunulması için siyasi talepleri güçlendirdiği ve ilham verdiği” için aldığı belirtilmişti.

Milletvekilleri aday gösterebiliyor

bikini-ware

İsveçli 17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg ve başlattığı Fridays for Future hareketi çevre ve iklim koruma konularındaki örnek çalışmalarından dolayı 2020 Nobel Barış Ödülü‘ne aday gösterildi.

Thunberg’i aday gösteren İsveç Sol Parti’den Jens Holm ve Hakan Svenneling isimli milletvekilleri genç aktivistin siyasetçilerin iklim krizine gözlerini açması için çok çalıştığı için bu ödüle layık olduğunu söyledi.

Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterme milletvekilleri tarafından yapılıyor. Geçen yıl da Norveçli vekiller tarafından aday gösterilen Thunberg’in geçtiğimiz yıl dünya liderlerine hitap ettiği konuşması, bilindiği üzere büyük ilgi çekmiş ve dünya genelinde yankı uyandırmıştı. Geçen yıl 100.sü verilecek ödül için Thunberg, üç Norveçli milletvekili tarafından aday gösterilmişti. Ödül, ülkesinin Eritre ile olan 20 yıllık savaşını bitirme yönünde gösterdiği çabalar nedeniyle Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’e verilmişti. 2020 yılı için de milletvekilleri J. Holm ve H. Svenneling, genç aktivistin adını adaylık sürecinin sona ermesinden hemen önce listeye ekledi.

İsveçli iki milletvekili, Norveç Nobel Komitesi’ne gönderdikleri metinde Fridays for Future hareketinin ve Greta Thunberg’in iklim krizinin daha önce olmadığı kadar dünya gündemine gelmesini sağladıklarını belirtti. Açıklamada “Thunberg, 17 yaşında ve hala bir çocuk olmasına rağmen, bize herkesin bir fark yaratabileceğini gösteriyor. Bu sadece bir cesaret ve irade gücü meselesi” ifadeleri kullanıldı.

İklim krizine karşı harekete geçmenin aciliyetinin vurgulandığı açıklamada “Bu bağlamda emisyonları azaltmak ve Paris Anlaşması’nın uygulanmasını sağlamak için yapılan eylemlerin bir tür barış eylemi” denildi. Bu sebeplerle Thunberg’in ve hareketin ödüle layık olduğu dile getirildi.

Nobel Ödül Komitesi adayları açıklamıyor

Nobel Ödül Komitesi ise ödüller sahiplerini bulmadan önce adayları açıklamıyor. Bir Norveçli yetkilinin ödüle Hong Kong protestocularını aday gösterdiği biliniyor. Çin hükûmetinin baskıcı politikalarına karşı çıkan Hong Kong halkı da geçtiğimiz yıl oldukça dikkat çekmişti. Temsilci Guri Melby, “2020 Nobel Barış Ödülü’ne temel demokrasi ve ifade özgürlüğü için her gün canlarını ve güvenliklerini riske atan Hong Kong halkını ödüle aday gösterdim. Bunun #StandWithHongKong hareketi için cesaret vereceğini umuyorum” demişti.

Thunberg, çevre eylemlerinin küresel düzeyde yüzü oldu

eylem

Greta Thunberg, eylemlerine bundan 3 yıl önce İsveç Parlamentosu önünde başlamıştı. Daha sonra genç aktivistin eylemleri dünya çapında milyonlarca kişiye ilham verdi. Thunberg’ün protestoları daha geniş çaplı küresel ısınma eylemine ön ayak olmuştu.

Thunberg, aynı zamanda Fridays For Future adlı bir hareketin de kurucusu oldu ve dünya çapında pek çok genç öğrencinin katıldığı bir çok eylemler düzenlendi. Gençler, yetişkinlerin ve politikacıların çok yavaş hareket ettiğini savunuyor.

17 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, geçen hafta da isminin ve kurduğu ‘Gelecek için Cuma Günleri’ hareketinin isim haklarını almak için patent başvurusunda bulunduğunu açıklamıştı.

Kişisel Instagram hesabından bir paylaşımda bulunan Thunberg, kendisi ve hareketi adına pazarlama yapan, ürün satan ve para toplayan insanlar olduğunu söyledi. “Size garanti ediyorum, benim ya da harekete katılan diğer kişilerin markalaşma isteği yok. Ancak maalesef buna mecbur kaldık” ifadelerini kullanan Thunberg, ‘Gelecek için Cuma Günleri’ hareketinin finansal yönüyle daha sağlıklı ve şeffaf bir şekilde ilgilenebilmek için ailesiyle beraber bir vakıf kurduklarını da belirtti. Söz konusu vakfın kar amacı gütmeyeceğinin altını çizen Thunberg, amaçlarının ekolojik, iklimsel ve sosyal sürdürülebilirlik ile ruh sağlığını desteklemek olduğunu söyledi.