Ana Sayfa > Ekoloji > Fındıklık alanda siyanürle altın arayacaklar!

Fındıklık alanda siyanürle altın arayacaklar!

Samsun’da Canik İlçesine bağlı Tekkeköy’e sınır Çamalan Köyü’nde fındık bahçeleri ve orman arazisinin bulunduğu alanda siyanürle altın aranması için ruhsat verildiği ve “ÇED gerekli değildir” kararı alındığı ortaya çıktı.

Samsun‘da Canik İlçesine bağlı Tekkeköy‘e sınır Çamalan Köyü‘nde fındık bahçeleri ve orman arazisinin bulunduğu alanda siyanürle altın aranması için ruhsat verildiği ve “ÇED gerekli değildir” kararı alındığı ortaya çıktı.

“ÇED Gerekli değil” kararı ile siyanürlü altın madenciliğine onay!

Samsun son 1 yıldır tarım arazisine kurulmaya çalışılan biokütle enerji santraline tepki gösteriyor. AK Parti’li siyasiler santralin zararsız olduğu beyanlarıyla santrali savunurken, muhalefet partileri, çevreciler ve bölge halkı santralin zararlı olduğunu vurgulayarak eylem üzerine eylem gerçekleştiriyor.

Samsun’a son aylarda Çarşamba’da kurulma çalışması devam eden biyokütle santralinin zararlı olup olmadığını tartışırken, Canik’e bağlı Tekkeköy’e sınır Çamalan Köyü’nde fındık bahçeleri ve ormanlık alanın bulunduğu bölgede siyanürle altın aranması için ruhsat verildiği ortaya çıktı.

Edinilen bilgiye göre; altın rezervi tespit edilen köyde kurulacak altın arama tesisinin tahmini 1 milyon 174 bin 500 ton altın rezervini ekonomiye katacağı hesapları yaptığı ortaya çıktı. Kayserili olduğu öğrenilen İsmail Kürşad Çoban isimli şahıs adına alınan altın arama ruhsatı ile yılda 250 bin ton altın madeninin gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor. Altın aramak için kurulacak tesisin günde 100 ton altın işletme kapasitesine sahip olacağı ve toplamda 60 kişinin çalıştırılması planlanıyor.

Fındık arazileri ile ormanlık arazide kurulacak olan ve siyanür yardımıyla altın araması yapılacak olan tesis için “ÇED gerekli değildir” kararı verildiği görüldü. Altın aramak için dinamit, ANFO ve kapsül patlatılacağı ve yılda altın aranılacak alanda 450 kilo dinamitin patlatılması planlanıyor. 2014 yılında gerekli izin ve ruhsatların verildiği ortaya çıktı. Altın araması yapacak firmanın altın arayacağı bölgede vatandaşlardan arazilerini 10 yıllığına kiraladığı öğrenildi.

Siyanürlü altın madenciliği fındık için idam fermanı mı?