Ana Sayfa > Dünya > Doğu Afrika büyük çekirge istilasıyla mücadele ediyor!

Doğu Afrika büyük çekirge istilasıyla mücadele ediyor!

Doğu Afrika büyük çekirge istilasıyla mücadele ediyor! Son 70 yılın en kötü istilasını yaşayan Kenya’da milyarlarca çekirge birikirken küçük uçaklar da etkilenen bölgelere böcek ilacı püskürtüyor. Uzmanlar bunun tek etkili yöntem olduğunu söylüyor. Buna göre ilaçlamadan birkaç saat sonra çekirgeler sersemliyor ve ardından da ölüyor.

Uzmanlar bunun tek etkili yöntem olduğunu söylüyor. Buna göre ilaçlamadan birkaç saat sonra çekirgeler sersemliyor ve ardından da ölüyor. Ancak cep telefonu sinyallerinin bulunmadığı uzak bölgelerde yerdeki ekip, uçuş ekiplerine koordinatları hızlıca iletemiyor ve uçuş görevleri zorlaşıyor.

Farmland Aviation pilotu ve yöneticisi Marcus Dunn, cumartesi yaptığı açıklamada ekiplerin en kötü arazilerde görev yaptığını söyledi. Ellerindeki uçakların Kenya’nın bu bölgesi için ilaçlama yapabildiğini belirten Dunn, ülkenin başka bölgelerindeki çekirge sayısının arttığı durumda yardıma ihtiyaçları olacağını ifade etti.

Yetkililer çekirgelerin Uganda ve Güney Sudan’a yayılmasını engellemeye çalışırken şu anda sadece 5 uçak ilaçlama yapıyor. Birleşmiş Milletler, Doğu Afrika genelinde bu tür çabaları genişletmek için acilen 76 milyon dolar gerektiğini söylüyor.

Öte yandan uzmanlar, hızlı davranmanın çok önemli olduğunu belirtiyor. Buna göre çekirge sayısı hazirana kadar 500 kat artabilir. BM, devasa çekirge sürüsünün, bir günde 35 bin insanı besleyebilecek kadar mahsulü yiyebileceğini belirterek; Etiyopya, Kenya ve Somali’nin gıda güvenliğinin tehlike altında olduğunu açıkladı.

Parmak boyundaki çekirgeler son aylardaki şiddetli yağışlarla Somali ve Etiyopya’dan Kenya’ya sürüklendi. Mahsülleri tahrip eden çekirgeler, açıkla yüzleşen milyonlarca savunmasız insanın hayatını tehdit ediyor.

Somalililer, son 25 yılın en kötü çekirge istilasıyla onları yiyerek savaşıyor!

Somali Tarım Bakanlığı pazar günü, ülke yönetiminin istila nedeniyle acil durum kararı aldığını şu sözlerle açıklamıştı: “Somali’nin gıda güvenliğine başlıca tehdit oluşturan çöl çekirge istilasıyla ilgili acil durum ilan edildi.”

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Somali ve Etiyopya’nın mahsulleri yok eden ve bölgedeki gıda güvenliğini tehdit eden çekirge istilasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Somalili çiftçiler, cumartesi günü hükümetlerini ve uluslararası toplumu mahsulleri istiladan korumaya yardımcı olmaya çağırdı.

FAO, çiftçilerin mahsullerinin “yıkıcı bir tehditle” karşı karşıya olduğunu bildirdi ve istiladan kaynaklı çevresel zararın, kontrol edilmediği takdirde, Somali’nin ötesinde de mahsul üretimini tehlikeye atabileceği konusunda uyardı. Örgüt “Tek bir çekirge istilası, bir milyon insanı bütün bir yıl beslemeye yetecek 170 bin ton tahılın kaybına yol açabilir” dedi.

ABC News’in aktardığına göre çekirgelerin Sudan’da, Cibuti ve Eritre’deki bazı bölgeleri de etkilediği bildirilirdi. Çekirgeler ayrıca, Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi Etiyopya’da da yayıldı. Perşembe günü başkent Addis Ababa halkı evlerinde bile çekirgeler gördüklerini bildirdi. Uzmanlara göre bu, son 25 yılın en büyük istilası.

AP’ye konuşan tarım bakanlığı yetkilisi Zebdewos Selato, Etiyopya’nın başkentine ulaşan nispeten az sayıda çekirgenin ülkenin doğu ve güneyindeki “büyük istiladan kaldığını” ifade etti. Selato ayrıca, istilanın başka bölgelere yayılmasını önlemek için şehrin etrafında ilaçlama yapıldığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, özellikle Etiyopya’nın doğusu, Somali ve Kenya’nın kuzeyinde önemli mera alanlarının kullanılamaz hale geldiğini aktardı. Yetkililer, önümüzdeki 5 ayda mevsimsel yağışların başlamasıyla yeni bir çöl çekirgesi istilasının yaşanabileceğine dair uyarıyor.

Türkiye de risk altında!

Uzmanlara göre çekirge istilası küresel ısınmanın etkilerinin yaşandığı Türkiye için de büyük risk oluşturuyor. Yakın dönemde ani hava değişimlerine bağlı olarak Şanlıurfa başta olmak üzere çok sayıda bölgede yaşanan çekirge istilaları sonucunda tarım ürünleri zarar görmüş ve Türkiye’nin büyük bölümüne gönderilen gıda ürünlerinin fiyatlarında da değişimler yaşanmıştı. Geçmişte yaşanan çok sayıda çekirge istilası sonucunca bölgesel kıtlıklar meydana gelmişti.

Dünya Haberleri